Neonacisti vraždili najmä prisťahovalcov. Merkelová si uctila obete

TA3 TASR
4.11.2019 23:15

Nemecká kancelárka Angela Merkelová si v pondelok vo východonemeckom meste Zwickau uctila pamiatku desiatich ľudí, ktorí sa v rokoch 2000-2007 stali obeťami neonacistickej skupiny Národnosocialistické podzemie.

Merkelová navštívila park v saskom meste Zwickau, kde bolo na pamiatku obetí tejto extrémistickej skupiny v nedeľu zasadených desať nových stromov a boli tam umiestnené aj pamätné tabule. Začiatkom októbra došlo totiž na tomto spomienkovom mieste k vyťatiu duba, ktorý bol zasadený na pamiatku prvej z obetí - majiteľa kvetinárstva Envera Simseka, na ktorého členovia NSU zaútočili v roku 2000 v Norimbergu. Tento incident vyvolal pobúrenie v celej krajine. Páchateľa sa doposiaľ nepodarilo chytiť.

Ako uvádza denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, mesto na vyťatie duba zareagovalo zriadením verejnej zbierky a vyzbieraných približne 14.000 eur použilo na vysadenie nových pamätných stromov a tabúľ. Nemecká kancelárka vo svojom prejave zopakovala, že vláda urobí všetko preto, aby sa takého udalosti už viac nestali. Počas jej vystúpenia niekoľko protestujúcich z kruhov krajnej pravice vykrikovalo, aby odišla.

Obeťami vrážd NSU bolo osem osôb s tureckým pôvodom a jedna osoba pochádzala z Grécka. O život prišla aj jedna policajtka. Skupina tiež spáchala dva bombové útoky v prisťahovaleckých štvrtiach nemeckých miest, pri ktorých utrpelo zranenia 23 ľudí, ako aj 15 lúpeží. Príslušníci NSU žili dlhé roky v Zwickau, odkiaľ svoje násilné činy a teror rozšírili do celého Nemecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok