Útoky v nemeckom meste stúpajú, vyhlásili stav nacistickej núdze

TA3 TASR SITA
2.11.2019 21:00

Inšpirovaní slovným spojením "stav klimatickej núdze", mestskí poslanci vo východonemeckých Drážďanoch schválili tento týždeň "stav nacistickej núdze". Radnica tak reaguje na narastajúci počet útokov v meste zo strany stúpencov krajnej pravice voči ľuďom inej farby pleti či iného svetonázoru.

Útoky v nemeckom meste stúpajú, vyhlásili stav nacistickej núdze
SITA/AP

Vyhlásenie "stavu nacistickej núdze" navrhol Max Aschenbach, poslanec drážďanskej mestskej rady za satirickú stranu Strana. Podporili ho aj poslanci Zelených, Sociálnodemokratickej strany Nemecka, strany Ľavica a aj Slobodných demokratov.

Mestský poslanec za FDP Holger Hase však zároveň slovné spojenie "stav nacistickej núdze" kritizoval s tým, že mestu urobí veľmi zlú reklamu. Z rovnakého dôvodu rezolúciu nepodporili poslanci z radov Kresťanskodemokratickej únie Nemecka kancelárky Angely Merkelovej. Celkovo hlasovalo v drážďanskej mestskej rade za túto rezolúciu 39 poslancov, proti ich bolo 29.

Podľa policajných záznamov sa v roku 2017 odohralo v Drážďanoch 52 útokov zo strany stúpencov krajnej pravice, v roku 2018 ich bolo už 60. Ide samozrejme len o prípady, ktoré boli nahlásené, pričom podľa odborníkov ide len o špičku ľadovca a veľkú väčšinu takýchto prípadov ľudia nehlásia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok