Boeingy, ktoré po nehodách vyradili, opäť vzlietnu. Prezradili, kedy

TA3 TASR
4.11.2019 20:50

Lietadlá typu Boeing 737 Max, ktoré boli celosvetovo v dôsledku dvoch závažných nehôd dočasne vyradené z prevádzky, by mohli opäť vzlietnuť v prvom štvrťroku 2020. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva.

Boeingy, ktoré po nehodách vyradili, opäť vzlietnu. Prezradili, kedy
SITA/AP

EASA predpokladá, že by opätovné povolenie letov boeingov mohla vydať už v januári. Prípravy jednotlivých národných úradov pre bezpečnosť letectva a leteckých spoločností by však mohli obnovenie komerčných letov tohto typu dopravného lietadla oddialiť o ďalšie dva mesiace, uviedol riaditeľ EASA Patrick Ky. "V prípadná potreba výcviku a koordinácie s jednotlivými členskými štátmi EÚ, aby sme mali istotu, že všetci v rovnakom čase postupujú rovnako, bude možno nejaký čas trvať. Preto hovorím, že v prvom štvrťroku 2020."

Lietadlá typu 737 MAX sú od marca vyradené z prevádzky, teda po haváriách strojov v Indonézii a Etiópii v priebehu piatich mesiacov. Stroj indonézskej leteckej spoločnosti Lion Air sa zrútil do Jávskeho mora koncom októbra minulého roka, o život prišlo všetkých 189 ľudí na palube. Haváriu stroja Ethiopian Airlines v marci v Etiópii neprežil nikto zo 157 ľudí na palube, zahynuli aj štyria občania Slovenskej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok