Trnku mali zadržať už na jar. Pochybil GP, tvrdí SaS. Čižnár reagoval

TA3 TASR
4.11.2019 11:44

Pri vyšetrovaní nahrávky prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom nepochybila polícia, ale generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Tvrdí to bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Pavol Milan, ktorý kandiduje za stranu SaS. Úrad špeciálnej prokuratúry reagoval, že Čižnár naďalej odmieta tvrdenie politikov, že pri zbavovaní mlčanlivosti prokurátora Trnku koná s prieťahmi. Uviedla to hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Trnku mali zadržať už na jar. Pochybil GP, tvrdí SaS. Čižnár reagoval
SITA/Diana Černáková

Viazaný mlčanlivosťou

Opozičná strana dostala informáciu z policajného prostredia, že Trnku mali zadržať na jar tohto roku. Milan zistil, že vo februári tohto roka sa obsah nahrávky mal riadne prešetriť a nahrávka bola odstúpená vyšetrovateľovi. Podľa jeho zistení začal v marci vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci. "Ako bývalý vyšetrovateľ môžem k tomu povedať toľko, že tento postup polície bol podľa môjho názoru správny," uviedol.

Ďalej Milan konštatuje, že vyšetrovateľ mal vypočuť k nahrávke ako prvého Trnku. Ten však odmietol vypovedať a tvrdil, že je viazaný mlčanlivosťou. Tej ho môže zbaviť iba generálny prokurátor, ktorému podal vyšetrovateľ žiadosť. "Tu nastal problém. Podľa vyjadrení riaditeľa NAKA najviac času pri objasňovaní a dešifrovaní tejto nahrávky zabralo samotné udelenie súhlasu na zbavenie mlčanlivosti Trnku. Vyvoláva to otázniky voči konaniu samotného Čižnára," hovorí. Myslí si, že naťahovaním výpovede malo dôjsť "k čo najväčšiemu zúženiu rozsahu výpovede Trnku".

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej nebyť takéhoto konania Čižnára, prokurátor Trnka už mohol byť predvedený na výsluch a situácia mohla byť dávno iná. "Možno mal strach, čo by vyvstalo z výpovede Trnku," skonštatovala a podľa informácií, ktoré strana má, tak chcel Čižnár kryť hlavne seba. Predseda SaS Richard Sulík si myslí, že Trnka už mal "dávno sedieť vo vyšetrovacej väzbe". Bývalý vyšetrovateľ pripomína, že teraz by sa mal vypočuť nielen Trnka, ale aj Kočner a ďalšie osoby, ktoré sa v nahrávke spomínajú. Vypočuť by sa mal generálny prokurátor Čižnár, keďže verejne povedal, že Trnka bol za ním s nahrávkou a vypočul si z nej 1,5 minúty.

GP: Žiadosť nebola kompletná

Podľa GP začali trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku v marci. Žiadosť o zbavenie mlčanlivosti prišla 1. augusta. Žiadosť podľa GP neobsahovala potrebné náležitosti, tak požiadali o doplnenie. "Po troch týždňoch bola žiadosť vyšetrovateľom doplnená a doručená na generálnu prokuratúru," dopĺňa Tökölyová s tým, že generálny prokurátor vyhovel žiadosti vyšetrovateľa 30. septembra a doručil mu ju 1. októbra.

"V prípade, že by už prvá žiadosť obsahovala všetky potrebné náležitosti, mohol byť prokurátor D. T. zbavený mlčanlivosti oveľa skôr," zdôraznila GP. Tökölyová zároveň poukazuje, že GP v rovnakom období rozhodovala o ďalších troch žiadostiach na zbavenie mlčanlivosti Trnku a Čižnár vyhovel doposiaľ všetkým žiadostiam vyšetrovateľa. "Svedčí to o absolútnej včasnej súčinnosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s vyšetrovateľmi," uviedla Tökölyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok