Nariadili zrušiť organizáciu Za ľudské práva, patrí kritikovi Putina

TA3 TASR
1.11.2019 16:45

Ruský najvyšší súd nariadil v piatok rozpustenie ruskej ľudskoprávnej organizácie Za ľudské práva známeho aktivistu Leva Ponomariova, ktorý je jedným z najväčších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nariadili zrušiť organizáciu Za ľudské práva, patrí kritikovi Putina
SITA/AP

O zrušenie organizácie požiadalo najvyšší súd v polovici októbra ruské ministerstvo spravodlivosti. Dôvodom jeho žiadosti boli porušenia zákona, na ktoré prišla počas neplánovanej kontroly v roku 2018 ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

DPA s odvolaním sa na ruské médiá píše, že išlo o formálne nedostatky, ako napríklad nesprávne uvádzanie adresy organizácie. Ruská agentúra Interfax zase dávnejšie informovala, že hlavným bodom sťažnosti ministerstva boli pokuty, ktoré organizácia v minulosti dostala po tom, ako vo svojich publikáciách a správach opakovane neuviedla, že podľa ruskej legislatívy je tzv. zahraničným agentom.

Hnutie Za ľudské práva patrí k najstarším organizáciám svojho druhu v Rusku. Ponomariov (78), jeden z najznámejších ruských aktivistov, ho založil ešte v roku 1997. Ponomariov na margo piatkového verdiktu najvyššieho súdu uviedol, že organizácia sa proti nemu odvolá. "Voči rozsudku sa odvoláme a obrátime sa aj na Európsky súd pre ľudské práva," povedal aktivista. "Samotné hnutie bude naďalej žiť a pracovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok