Na stráž, pozdravil Anton na súde. Dostal 5000-eurovú pokutu

TA3 TASR
31.10.2019 10:51

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil obvineného Antona Grňa, ktorý sa minulý rok v máji pred pojednávacou miestnosťou na Najvyššom súde hlasno pozdravil "Na stráž", na peňažný trest vo výške 5000 eur. Grňo je podľa medializovaných informácií členom ĽSNS.

Na stráž, pozdravil Anton na súde. Dostal 5000-eurovú pokutu
TASR/Dano Veselský

Ustanovili aj náhradný trest

Ako vyplýva z trestného rozkazu, ŠTS Antona Grňa uznal vinného z prečinu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. V prípade, že by odsúdený trest nezaplatil, sudca obvinenému ustanovil náhradný trest odňatia slobody vo výmere šesť mesiacov. Verdikt nie je právoplatný, voči trestnému rozkazu je možné podať odpor na ŠTS do ôsmich dní od jeho doručenia.

"Skutok sa stal po skončení troch súdnych pojednávaní, týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o vzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov, na NS SR v priestoroch pred pojednávacou miestnosťou. Počas toho, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry poskytoval novinárom rozhovor, v ktorom sa vyjadroval k uvedeným pojednávaniam a k dôvodnosti obvinení troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Sympatie k ľudáckemu režimu

Anton Grňo vtedy v prítomnosti spomínaných osôb zvýšeným hlasom vyslovil pozdrav "Na stráž". "Tým verejne, a na mieste verejnosti prístupnom, použitím pozdravu prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Teda verejne prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť," dodala Tökölyová.

V čase spáchania skutku sa na NS SR rozhodovalo o väzobnom stíhaní Michala B., Jakuba Š. a Jaroslava P., obvinených z extrémizmu. Národná kriminálna agentúra 10. mája 2018 zadržala celkovo šesť osôb zo západného a stredného Slovenska obvinených z extrémizmu, medzi nimi aj spomínaného Michala B., Jakuba Š. a Jaroslava P.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok