Neprávosti na senioroch? V zariadení Steffi uskutočňujú kontrolu

TA3 TASR
30.10.2019 13:45

Ministerstvo práce tvrdí, že vykonalo všetky potrebné kroky na to, aby bolo prešetrené prevádzkovanie Zariadenia pre seniorov Penzión Steffi v bratislavskom Ružinove. Zároveň uviedlo, že aj v súčasnosti sa v ňom uskutočňuje opakovaný dohľad, finančná kontrola a v správnom konaní hrozí zariadeniu pokuta.

Žijú v nevyhovujúcich podmienkach?

Na páchanie neprávostí na senioroch v utorok upozornili nezaradení poslanci Jozef Rajtár a Natália Blahová. Vyzvali rezort práce o vyvodenie zodpovednosti a zrušenie tohto zariadenia. Uviedli pritom niekoľko zistených skutočností, ktoré potvrdili aj štátne orgány. Klienti zariadenia majú žiť v nevyhovujúcich podmienkach, má dochádzať k ich okrádaniu, zlému uskladneniu potravín, podávaniu psychofarmatík a dostávať majú aj nutrične nevyváženú stravu. Tiež mali byť porušené viaceré ľudské práva a hygiena.

Okrem iných inštitúcií aj ministerstvo v tomto zariadení už vykonalo kontrolu, z jej výsledkov vychádzali aj nezaradení poslanci. "Výkonom dohľadu boli zistené v rámci kompetencií MPSVR viaceré porušenia zákona. Všetky ďalšie podnety ministerstvo obratom postúpilo z dôvodu ich charakteru a vecnej príslušnosti ďalším kompetentným inštitúciám, vrátane Generálnej prokuratúry SR. Následne MPSVR s danými inštitúciami komunikovalo, koordinovalo ďalšie kroky a je priebežne informované o ich ďalších postupoch," priblížil riaditeľ tlačového odboru ministerstva Michal Stuška.

Tiež uviedol, že v súčasnosti sa v tomto zariadení pre seniorov uskutočňuje zo strany ministerstva opakovaný dohľad aj finančná kontrola. "Zároveň beží správne konanie vo veci uloženia pokuty. Na základe intenzívnej komunikácie s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) zároveň pripomíname, že aj jeho zástupcovia vykonali kontrolu plnenia podmienok registrácie v tomto zariadení. Listom predsedovi NSK minister Ján Richter (Smer-SD) odporučil zvážiť aktuálnosť napĺňania podmienok registrácie tohto zariadenia," doplnil Stuška.

Poslanci kritizujú nedostatočné kontroly

Zariadenie však pôsobí len v Bratislave, NSK mal preto podľa slov Stušku posunúť dokumentáciu o registrovaní Bratislavskému kraju. "Ministerstvo v rámci prešetrenia skutočností z podnetu celý čas venovalo a venuje mimoriadnu pozornosť. Spolupracovalo so všetkými kompetentnými inými inštitúciami, ktoré vykonali opatrenia v rámci svojej pôsobnosti, ako aj s NSK. Trváme na tom, že ministerstvo vykonalo v záujme posilnenia zabezpečenia ochrany a bezpečnosti poskytovanej sociálnej služby klientom v tomto zariadení všetky možné a potrebné opatrenia aj v rámci svojej pôsobnosti i vo vzťahu k príslušným orgánom," doplnil Stuška.

Poslanci však Richterov rezort vo všeobecnosti kritizujú pre nedostatočné kontroly v zariadeniach pre seniorov a pýtajú sa, prečo Nitriansky kraj, pod ktorým je domov zaregistrovaný, nebol oboznámený so zisteniami a nekonal. Stuška ale tvrdí, že Richter inicioval stretnutia so samosprávnymi krajmi, aby sa v súčinnosti kompetentných zvyšovala efektívnosť systému kontroly sociálnych služieb. "Žiaľ, nie všetky inštitúcie zodpovedné za kontroly v týchto zariadeniach k svojim povinnostiam pristupujú tak, ako by mali," podotkol Stuška.

Vyčíslil, že ministerstvo doteraz v roku 2019 zrealizovalo až 160 dohľadov, monitoringov a kontrol v rôznych zariadeniach a ďalších 10 ešte nie je uzavretých. "Zároveň minister práce dostal prísľub, že aj samosprávne kraje posilnia svoje kapacity kontroly. Zariadenia sociálnych služieb musia prioritne kontrolovať ich konkrétni zriaďovatelia, vždy však aj príslušné vyššie územné celky, ktoré sú miestom registrácie, teda zodpovedajú za splnenie a priebežné dodržiavanie podmienok registrácie každého zariadenia," dodal Stuška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok