Musíme čakať, tvrdí premiér o Glváčovi. SaS nešetrí kritikou

TA3 TASR SITA
30.10.2019 11:01

Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril ku mediálnemu vystúpeniu podpredsedu NR SR Martina Glváča, ktorý čelí kauze správ s Marianom Kočnerom. Glváč napriek očakávaniam neoznámil, aká bude jeho politická budúcnosť. "Tlačovú konferenciu som pozeral veľmi pozorne a nemôžeme hovoriť ešte o žiadnom rozhodnutí. Zatiaľ len oznámil, že rozhodnutie oznámi. Musíme počkať," uviedol premiér. SaS nešetrila ostrou kritikou.

SaS: Pellegrini je bezmocná figúrka

Najnovšie ťahanice okolo Martina Glváča podľa SaS ukázali v plnej nahote, ako vážne to vládna strana Smer-SD a jej poslanci myslia s očistou slovenskej spoločnosti. "Včerajšie udalosti navyše ukázali, že predseda vlády Peter Pellegrini je len figúrkou na šachovnici svojho straníckeho predsedu Roberta Fica. Všetci dobre vieme, že Martin Glváč už dávno nemal byť vo funkcii, ale sedieť pred vyšetrovateľom a spovedať sa zo svojich kontaktov s mafiánom Kočnerom. Namiesto toho sa spolu so svojím straníckym šéfom Ficom vysmieva nielen premiérovi, ktorý v podstate verejne žiadal jeho odstúpenie, ale najmä všetkým občanom Slovenska.“ uviedla europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

„Peter Pellegrini verejne ukázal, že aj keby náhodou očistu Slovenska chcel, tak je z neho bezmocná figúrka, ktorej Robert Fico dovolil priemérovať. Na rozdiel od svojho straníckeho kolegu Glváča by mohol ukázať politickú kultúru, pozbierať zbytky vlastnej sebaúcty a zvážiť svoje ďalšie pôsobenie na čele takejto vlády,“ doplnil predseda SaS Richard Sulík.

Laššáková: Mám na to vlastný názor

Keby bol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) na mieste Martina Glváča, zvážil by odstúpenie. „Mal by sa rozhodnúť tak, aby neeskaloval napätie," povedal pred rokovaním vlády s tým, že je to problematika Smeru-SD a rozhodnutie je na Glváčovi. Podľa šéfky rezortu kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) sa musí Glváč rozhodnúť sám, či zotrvá na svojom poste. „Treba to nechať na jeho rozhodnutí. Ja neviem povedať za neho ani áno, ani nie. Mám na to vlastný názor, ktorý som prezentovala už dávnejšie," povedala šéfka rezortu kultúry. Laššákovú neprekvapili ani slová Roberta Fica, ktorý pripomenul, že za Glváčom bude stáť, nech už sa rozhodne akokoľvek. Šéfka rezortu pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná nekomentuje, že Martin Glváč ostal podpredsedom parlamentu. „Je to personálna politika Smeru a oni sa s tým musia vysporiadať,“ povedala pred rokovaním vlády podpredsedníčka SNS.

Správy cez Threemu aj Viber

V utorok mala byť mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať Glváča z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Poslanci však neschválili jej program. Glváč popoludní médiám povedal, že sa v krátkom čase rozhodne, či odstúpi z funkcie podpredsedu parlamentu.

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od minulého pondelka. Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil líder opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok