Glváč prehovoril o svojej budúcnosti. Nechce škodiť strane Smer

TA3 TASR SITA
29.10.2019 16:55

Témou posledných hodín bol osud podpredsedu parlamentu za Smer-SD Martina Glváča. Ten čelil kritike po zverejnení správ s Marianom Kočnerom cez aplikácie Viber a Threema a opozícia žiadala jeho koniec vo funkcii. Mimoriadna schôdza o jeho odvolávaní sa však neuskutočnila. Aktuálne udalosti s vami sledujeme online.

Glváč prehovoril o svojej budúcnosti. Nechce škodiť strane Smer
TASR

Online sme ukončili.

18:50 Od porady v centrále až po Glváčovo vyhlásenie. Pozrite si, ako to dnes celé prebiehalo.

18:20 Premiér Peter Pellegrini prostredníctvom svojej hovorkyne odkázal, že vyhlásenie Glváča a jeho rozhodnutie oznámiť svoje ďalšie kroky počas najbližšej doby rešpektuje.

17:45 Glváča zarazilo, kto sa podpísal pod návrh na jeho odvolanie. Menoval poslancov Jána Budaja, Igora Matoviča (obaja OĽANO) či Petru Krištúfkovú (Sme rodina). Prečítajte si, čo im odkázal.

17:40 Líder OĽANO Matovič vyjadrenia Fica a Glváča kritizoval. Skonštatoval, že v Smere-SD podceňujú svojich voličov a myslia si, že "žerú seno".

17:10 Pozrite si vyhlásenie Martina Glváča, pred novinárov sa postavil spolu so šéfom Smeru Robertom Ficom.

16:55 "Budem konať tak, aby som nepoškodil stranu Smer," pokračoval Glváč. Zatiaľ sa nevyjadril, že končí vo svojej funkcii. Poďakoval aj koaličným partnerom za to, že sa zachovali tak, ako sa zachovali.

16:50 Glváč uviedol, že Kočnera pozná vyše 20 rokov a že platí jeho stanovisko, že sa k téme nechce vyjadrovať. Glváč tvrdí, že zverejnenú komunikáciu používajú médiá selektívne a majú ju už dlho. Návrh na jeho odvolanie vraj podpísali ľudia, ktorí mali ku Kočnerovi údajne blízko.

16:45 Martin Glváč spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom predstúpili pred novinárov a vyjadrili sa ku Glváčovej politickej budúcnosti. "Ťahám Smer už 20 rokov a mám povinnosť stáť pri svojich ľuďoch v dobrom aj v zlom," začal Robert Fico s tým, že si jeho prácu v strane, či v iných funkciách vždy vážil.

Fico kritizoval fakt, že novinári nekritizujú Andreja Kisku, Richarda Sulíka, Igora Matoviča, Miroslava Beblavého či médiá Penty. "Nemôžem súhlasiť s tým, že zodpovednosť sa vždy vyvodzuje voči tým v Smere-SD," uviedol Fico. Rozhodnutie chce nechať na Glváčovi.

16:38 Martin Glváč by sa mal vyjadriť k svojej politickej budúcnosti už čoskoro.

16:35 Poslanec za Smer-SD Dušan Muňko si myslí, že Glváč je konfrontovaný dostatočne a svoju komunikáciu podľa neho Glváč určite vysvetlí. "Kto s Marianom Kočnerom nekomunikoval?" reagoval pred novinármi.

Poslankyňa SNS Eva Antošová očakáva, že Glváč určité rozhodnutie urobí, ale je podľa nej na ňom, ako učiní. Podľa svojich slov je rada, že sa schôdza neotvorila, pretože sa tým poslanci vyhli nepríjemným atakom. "Každá takáto schôdza sa pretaví do vulgárnych, nepríjemných atakov na ľudí," skonštatovala.

16:31 Pravdivosť komunikácie medzi Glváčom a Kočnerom môže podľa poslanca Smeru Jaroslava Bašku potvrdiť len Glváč. "Nie je doteraz isté a potvrdené, či prepisy, ktoré boli zverejnené, boli autentické. O tom určite vie môj kolega poslanec Glváč, čo z toho je pravda a čo nie," odôvodnil Baška svoj krok nepodporiť otvorenie schôdze.
"Veľa vecí škodí strane, na toto by mal odpovedať sám podpredseda Glváč," reagoval Baška na otázku, či zverejnená komunikácia neškodí Smeru-SD.

16:30 KDH uviedlo, že je sklamané z toho, že program schôdze nebol schválený a tak nebolo umožnené hlasovať o odvolaní podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Ten podľa kresťanských demokratov udržiaval "vrelú komunikáciu s mafiánom Kočnerom a to dokonca aj v čase, keď už bol preukázateľne obvinený za závažnú ekonomickú trestnú činnosť". "Mrzí nás, že na schválenie programu schôdze chýbali potrebné hlasy, aj napriek tomu vyzývame Martina Glváča na sebareflexiu a odchod z funkcie," dodalo KDH.

16:20 Podpredseda SNS Anton Hrnko pred médiami vyhlásil, že nevidí dôvod v popravovaní človeka len na základe toho, že to chce Matovič. „Tento pán už niečo vysvetlil? Vyjadril sa k svojej údajnej 6-hodinovej komunikácii s Marianom Kočnerom?" povedal Hrnko. Dodal, že tí, ktorí zverejňujú Threemu a zverejňujú ju selektívne, nemajú v úmysle nič dobré. „Treba si uvedomiť, že Threema bola tri mesiace v niekoho rukách. Ako vieme, že s ňou nebolo manipulované a niekto tam niečo nedoplnil alebo neupravil?" pýta sa Hrnko.

16:00 Matovič tvrdí, že má informácie z kuchyne Smeru-SD. Podľa nich je proti odchodu Glváča iba predseda Smeru Robert Fico.

15:40 SaS a OĽANO na brífingu ostro kritizovali fakt, že mimoriadna schôdza sa neuskutočnila. "Bélovi Bugárovi vôbec nevadí, že máme explicitné dôkazy, že Martin Glváč je sluha mafie," uviedol Matovič a vyzval Glváča, aby sám odstúpil.

Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že nie je možné, aby človek ako Martin Glváč naďalej zastával funkciu podpredsedu NR SR.

15:35 Koaličný poslanec za stranu Most-Híd Ladislav Balódi by sa pri hlasovaní o odvolaní Martina Glváča zdržal. Poslanec za Smer-SD Maroš Kondrót zasa uviedol, že nevidí zmysel v tom, aby koalícia hrala hru opozície. Na otázku, či Glváč skončí vo svojej funkcii, odpovedal, že to musí podpredseda parlamentu zvážiť sám. Kondrót totiž nevie posúdiť či je komunikácia medzi Glváčom a Kočnerom toxická.

15:20 Glváč sa má podľa hovorcu Smeru Jána Mažgúta k situácii vyjadriť po pol štvrtej popoludní.

15:00 Schôdzu otváral Béla Bugár. Národná rada SR síce bola uznášaniaschopná a v pléne bolo 134 poslancov vrátane Glváča, poslanci však neschválili program a schôdza sa skončila skôr, ako sa začala.

14:55 O pár minút sa začína mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa opozícia chcela pokúsiť o odvolanie Glváča. Ako sa zachová samotný podpredseda NR SR?

13:55 Glváč podľa podpredsedu Smeru-SD Richarda Rašiho už zvažoval, že by nebol súčasťou kandidačnej listiny Smeru-SD do volieb. "Myslím si, že aj Martin sa sám vyjadroval k tomu, že zvažuje, že by nešiel na kandidátku," skonštatoval Raši.

13:05 Premiér Peter Pellegrini po rokovaní vedenia Smeru uviedol, že Glváč by sa v súvislosti s kauzou mal rozhodnúť sám. "To rozhodnutie príjme on. Ak vám oznámi to, čo očakávam, budem spokojný," uviedol.

29102019-pellegrini-bau-7770658284_ac1100ae-30fd-452a.jpg

12:25 Europoslankyňa Monika Beňová tvrdí, že by nikdy nebola na mieste Glváča, pretože by s nikým obdobne nekomunikovala. Novinárom to povedala pri príchode na centrálu Smeru, kde sa rozhoduje o Glváčovom ďalšom pôsobení v politike. „Nie je to príjemné, čo čítame. Ja by som nikdy nebola na mieste pána Glváča, pretože by som s nikým obdobným spôsobom nekomunikovala. Ani s Marianom Kočnerom,“ povedala Beňová. Podľa jej slov má sám Glváč zvážiť ďalšie pôsobenie v politike. „Ďalší postup musí zvážiť on sám,“ dodala.

Známosťou s Kočnerom sa v minulosti netajila ani europoslankyňa. „Naše deti sa odmalička poznajú, bol priateľom môjho prvého manžela, sme veľmi dobrí známi,“ citoval v roku 2013 političku denník Sme.

12:20 Opozičná strana SaS si myslí, že Glváč už dávno nemal byť na poste podpredsedu parlamentu a mal stáť pre orgánmi činnými v trestnom konaní. SaS poznamenala, že zverejnená údajná komunikácia medzi Glváčom a Kočnerom potvrdzuje, že podpredseda parlamentu vynášal informácie zo spisov a vybavoval pre Kočnera stretnutia s ľuďmi vo vedení štátnych úradov. "Navyše, obaja spoločne manipulovali výberové konania a Glváč tiež vedome klamal o ich poslednom stretnutí," povedal predseda SaS Richard Sulík.

12:10 A čo samotný podpredseda NR SR? "Určite sa dnes stretneme na nejakom brífingu alebo dostanete stanovisko, pravdepodobne sa stretneme v popoludňajších hodinách," povedal novinárom pred centrálou Smeru-SD. Glváč potvrdil, že s Marianom Kočnerom komunikoval. "Samozrejme, ale nie tak, ako sa to uvádza v tých správach, mnoho z nich je prekrútených, vytrhnutých, mnohé tam chýbajú," vysvetlil svoju komunikáciu.

"Ja nemám vedomosť, že som s ním komunikoval, keď bol obvinený," doplnil. Na informáciu, že senát Špecializovaného trestného súdu povolil prepis údajnej komunikácie cez aplikáciu Threema ako dôkaz, Glváč reagoval, že je to "vec súdu" a ešte to stále nemusí znamenať, že komunikácia je autentická.

12:06 Premiér Peter Pellegrini naznačil, že Glváč by mal odstúpiť. ​"Dnes je otázka, či má zastávať post podpredsedu parlamentu. Myslím si, že v záujme toho, aby strana vo voľbách mohla dosiahnuť čo najlepší výsledok, mala by byť schopná urobiť všetko preto, aby eliminovala podozrenia, že to nemyslí uprimne a vážne. Ak by postoj pána Glváča mohol smerovať týmto smerom, tak ja to uvítam," uviedol.

12:05 Pre kauzu údajnej komunikácie s Marianom Kočnerom sa v centrále strany na bratislavskej Súmračnej ulici zišlo aj užšie vedenie Smeru-SD.

12:00 Mimoriadna schôdza, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať Martina Glváča z postu podpredsedu parlamentu, sa má začať dnes o 15.00 popoludní.  Opozícia v piatok odovzdala podpisy potrebné na zvolanie schôdze. Dôvodom je jeho údajná komunikácia s Marianom Kočnerom, ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Písať si mali cez aplikácie Viber a Threema.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok