Glváčovi správy nesedia s realitou, Bugár chce overiť ich pravosť

TA3 TASR SITA
24.10.2019 15:42

Podpredseda NR SR Martin Glváč si prečítal svoju údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom, ktorú zverejnil Igor Matovič, a vyjadril sa k nej na sociálnej sieti. Ako uviedol, mnohé veci mu nesedia s realitou. Nevidí dôvod na vyvodenie osobnej zodpovednosti. Ku kauze sa vyjadril aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Ak sú správy autentické, Glváč podľa neho post neudrží.

Žiadne stretnutie ani kupovanie lode

Glváč popiera stretnutie s Františkom Imreczem a Dušanom Pátekom, rovnako ako dosadzovanie lekára na miesto primára kliniky. Vyplýva to z jeho stanoviska. „Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby mi oznámili údaje z Kočnerovej Threemy a iných aplikácií, ako boli získané tieto informácie a ktoré osoby mohli týmito údajmi a zariadeniami disponovať a pozmeňovať ich,“ tvrdí Glváč s tým, že nevidí dôvod na vyvodenie osobnej zodpovednosti.

Glváč v stanovisku popiera aj údajné stretnutie s vtedajším prezidentom finančnej správy Františkom Imreczem a viceprezidentom FS Dušanom Pátekom. Na ňom sa mali podľa predsedu opozičného OĽANO Igora Matoviča dohadovať vratky DPH pre odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka.

„Za vrchol absurdnosti považujem, že by som si mal kupovať loď od Mariana Kočnera,“ tvrdí Glváč. Veľká časť zverejnenej komunikácie sa týka debát ohľadom lodí. V správach z Viberu ponúka Kočner svoju starú loď za 950.000 eur. „Je vrcholom absurdnosti, že po vyvodení zodpovednosti za moju údajnú komunikáciu volá Richard Sulík a Igor Matovič,“ uviedol v stanovisku Glváč a pripomenul stretnutia Sulíka a Matoviča s Kočnerom. Údajnú komunikáciu medzi Kočnerom a Martinom Glváčom rozposlal redakciám Matovič. Glváč popiera stretnutia s Kočnerom po roku 2012. Z ich údajnej komunikácie od roku 2016 vyplýva, že sa mali stretnúť aj v tom čase.

Bugár: Ak sú správy autentické, post neudrží

Ak je komunikácia podpredsedu parlamentu pravdivá, Glváč svoj post neudrží. Na brífingu to povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že očakáva, že orgány činné v trestnom konaní budú v prípade zverejňovaných správ z aplikácií Viber či Threema konať. Zároveň poďakoval orgánom činným v trestnom konaní za vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Polícia musí zistiť, či to, čo sa dostalo von, je autentické alebo nie. Ak polícia zistí, že je to pravdivé a nič tam nie je dopísané, v tom momente pán podpredseda Glváč neudrží svoj post. Do tej doby musíme čakať, kým polícia nepovie, že to preskúmala," povedal Bugár. Komunikáciu Glváča s Kočnerom označil za toxickú. „Hovorí sa, že ak sa priženíte, nevyberáte si túto časť rodiny. Vládna koalícia nikdy nebola ani nebude o láske. Je to o záujmoch," odpovedal na otázku, či sa mu v parlamente nesedí zle vedľa Glváča.

Po zverejnení správ chcú jeho koniec

Opozícia začala zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Cieľom je odvolať Glváča z postu podpredsedu NR SR. Glváč čelí tlaku na odstúpenie od pondelka, keď Denník N napísal, že si mal dohadovať s Kočnerom v aplikácii Threema biznis s pozemkami na Čiernej Vode. Glváč s Kočnerom taktiež údajne rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu predsedu vlády. Komunikácia medzi nimi mala prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

Matovič v utorok vyzval Glváča, aby predstúpil pred novinárov, objasnil svoju údajnú komunikáciu s Kočnerom a vzdal sa funkcie podpredsedu parlamentu. Glváč reagoval, že podáva na Matoviča trestné oznámenie. Podľa neho sa Matovič dopustil trestného činu vydierania a hrubého nátlaku a porušuje telekomunikačný zákon. Na stredajšom brífingu Matovič zverejnil časť údajnej komunikácie medzi Glváčom a Kočnerom v aplikácii Viber. Podľa nej sa mali snažiť dosadiť zástupcu riaditeľa SIS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok