Bugár zmenil po čítaní Threemy názor, Glváč by mal podľa neho odísť

TA3 TASR
28.10.2019 19:38

Ak súd pripustil, že komunikácia medzi Marianom Kočnerom a podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom cez aplikáciu Threema je autentická, mení to situáciu a Glváč by mal z tohto postu odísť. Pred novinármi to vyhlásil podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Bugár dúfa, že Glváč odíde sám

Bugár tak reagoval na informáciu, že senát Špecializovaného trestného súdu povolil prepis údajnej komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak na pondelkovom pojednávaní čítala.

"Pán Glváč by mal zaujať jednoznačné stanovisko. Dokonca si myslím, že by bolo lepšie, keby na základe toho on odstúpil, aby netraumatizoval jednak spoločnosť, jednak Smer a koaličných partnerov," povedal Bugár novinárom s tým, že dúfa, že Glváč odíde sám. Na otázku, či poslanci Mosta-Híd podporia odvolávanie Glváča na mimoriadnej schôdzi 29. októbra, Bugár odpovedal, že sa ešte musia v klube dohodnúť.

Poslanec parlamentu a člen predsedníctva Smeru-SD Ľubomír Petrák v pondelok uviedol, že v Smere-SD sa nikdy neriešila žiadna podpora zo strany Mariana Kočnera. Dodal tiež, že ak obsah komunikácie medzi Kočnerom a podpredsedom parlamentu Glváčom preukáže nezákonné či neetické ovplyvňovanie, bude to podľa neho problém. "Nie som si vedomý toho, že by Marian K. vybavoval niečo pre Smer. Určite to nevybavoval so mnou, určite na žiadnom orgáne, ktorého som členom, a som členom predsedníctva od roku 2005 alebo 2006. Nikdy sme neriešili žiadnu podporu od Mariana K. v politickej strane Smer," odpovedal Petrák novinárom.

Budú mať stretnutie v klube

Ak komunikácia medzi Glváčom a Kočnerom hovorí len o tom, že sa navzájom poznajú, nemalo by to byť podľa Petráka dôvodom na diskvalifikáciu. "Ak tam boli veci, na základe ktorých došlo k nezákonnému alebo neetickému ovplyvňovaniu, tak v tom prípade v tom vidím problém. Ale toto musí preukázať niektorý z iných orgánov, či už trestnoprávnych alebo politických a toto je otázka, ktorá je na našu vnútornú debatu v rámci politickej strany Smer," dodal Petrák s tým, že stranícke orgány by mali nájsť riešenie v utorok 29. 10., keď sa majú zísť predstavitelia strany. Glváč by však podľa neho nemal odstupovať na "hrubý nátlak opozície".

Poslanec parlamentu Dušan Jarjabek uviedol, že ku komunikácii sa majú rozprávať v klube. "Musíme si nad tým sadnúť," dodal. "Čakáme na orgány činné v trestnom konaní, určite sa k tomu stretneme, určite sa k tomu vyjadríme, zatiaľ striedmo očakávajúc, aké budú nové udalosti," skonštatoval.

Poslanec parlamentu Anton Hrnko novinárom povedal, že k postupu pri odvolávaní Glváča budú mať stretnutie poslaneckého klubu. V utorok 29. 10. o 15.00 h sa bude konať mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolať Glváča z funkcie podpredsedu národnej rady. Dôvodom je jeho údajná komunikácia s Kočnerom, ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok