Threemu zobrali ako dôkaz. Kočnerove správy sa čítali na súde

TA3 SITA
28.10.2019 15:37

Senát Špecializovaného trestného súdu pripustil komunikáciu Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze zmenky, v ktorej čelia obžalobe Marian Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Prokuratúra aj obhajoba si preto mohli vybrať, ktoré časti chcú čítať.

Obhajoba namietala, nepomohlo

Obhajoba sa ešte pred začatím oboznamovania snažila namietať nezákonnosť získania komunikácie, súd sa však s jej tvrdeniami nestotožnil. Prokurátor čítal zo správ medzi obžalovaným Marianom Kočnerom a Štefanom Aghom, ktorý je v prípade tiež obvinený, ale vyčlenený na samostatné konanie. „Papier, na ktorom sme robili slinoviny, u teba neostal žiaden?“ znela jedna zo správ. Prokurátor tiež čítal komunikáciu Kočnera so spoluobžalovaným Pavlom Ruskom. Tá sa týkala napríklad prípadu údajnej objednávky vraždy Sylvie Volzovej, v ktorej Rusko čelí obžalobe, ale takisto prípadu zmeniek. „Ako vysvetlíš dva druhy podpisov, aký príbeh na to dáš?“ pýtal sa údajne Kočner pred jedným z občianskoprávnych pojednávaní. Rusko mu odpísal, že najspoľahlivejším príbehom je pravda.

Prokurátor Ján Šanta čítal aj ďalšie komunikácie. "Tú mumlavú treba poslať do p...," naráža v správach Kočner na vtedajšiu ministerku Žitňanskú v komunikácii s Glváčom. "Čím skôr treba zvoliť štátnu taj. do SR a odíde sama. Treba tam dať Gábora a bude to riadiť štátna tajomníčka, tak ako za Boreca," píše obžalovaný Kočner Glváčovi. Žitňanská v tom čase pripúšťala v prípade zvolenia Moniky Jankovskej do Súdnej rady demisiu. 

Prokurátor čítal aj správy medzi Kočnerom a vtedajšou novinárkou Martinou Ruttkayovou, ktorá preňho písala správy na objednávku.. "Vždy urobím, o čo ma požiadate," písala mu počas hádky okolo publikovania článku opisujúceho vlastnícke pomery na Donovaloch. Kočner si mal podľa prokuratúry písať aj s jedným zo svojich právnikov Andrejom Šabíkom. "Tento k...t Kuciak to bude omieľať, až kým sa toho nechytia policajti," písal Kočner Šabíkovi v oblasti kauzy Technopol Servis. Aj o tej zavraždený Ján Kuciak informoval vo svojich článkoch.

Výňatky zo správ z Threemy:

Kočner Aghovi: „Papier, na ktorom sme robili slinoviny, u teba neostal žiaden?“
Kočner Ruskovi: „Ako vysvetlíš dva druhy podpisov, aký príbeh na to dáš?"
Kočner právnikovi Šabíkovi: "Tento k...t Kuciak to bude omieľať, až kým sa toho nechytia policajti."
Kočner Glváčovi: "Tú mumlavú treba poslať do p..."

Kočnerov telefón dal polícii Tóth

Prokurátor už na predošlom pojednávaní predložil kompletnú komunikáciu z aplikácie Threema, ktorú zaistili z telefónu Kočnera, v rámci vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. Polícii ho odovzdal bývalý novinár a príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, ktorý je v prípade v postavení svedka. Predloženie kompletnej komunikácie bola podmienka súdu, aby sa jej časti mohli čítať na pojednávaní.

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Rusko. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana Kočnera, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

O zmenkách nevedeli

Znalecké posudky v tomto prípade predložili aj Kočner a Rusko, pravosť zmeniek však podľa Markízy nepreukázali. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa Kočnera a Ruska navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek dnes už nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. „Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,“ konštatuje Markíza.

Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy, a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo podľa neho vinou jeho vtedajšej spoločníčky Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám.

V tejto kauze sa zatiaľ uskutočnilo pred senátom Špecializovaného trestného súdu celkovo deväť pojednávaní, pri ktorých súd vypočul oboch obžalovaných a vypovedali aj viacerí bývalí a súčasní predstavitelia Markízy. Ako svedok vypovedal tiež Štefan Agh, ktorý je vo veci síce obvinený, ale vyčlenený na samostatné konanie. S vylúčením verejnosti vypovedal aj bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Tóth. Podľa prokurátora jeho výpoveď potvrdila verziu obžaloby, že zmenky boli sfalšované. Pavol Rusko stojí pred súdom aj v inej trestnej veci, čelí obžalobe z objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej. Marian Kočner je tiež obvinený v ďalších kauzách. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky už bola podaná na súd obžaloba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok