Tóth klame, tvrdí na súde Kočner. Navrhol vypočuť svoju dcéru

TA3 TASR SITA
28.10.2019 09:30

V bratislavskom Justičnom paláci za prísnych bezpečnostných opatrení pokračuje proces v kauze miliónových zmeniek. Na pojednávanie prišiel aj Marian Kočner, nedostavila sa svedkyňa Silvia Volzová ani Pavol Rusko. Kočner uviedol, že exsiskár Peter Tóth klame a navrhol vypočuť svoju dcéru Karolínu.

Tóth svedčí proti Kočnerovi

Kočner, obžalovaný v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti, navrhol na hlavnom pojednávaní pred ŠTS vypočuť svoju dcéru Karolínu k jej komunikácii s Petrom Tóthom. Obhajca Markízy Daniel Lipšic navrhol čítať komunikáciu z Threemy. "Na záver by som chcel súdu predložiť časť SMS komunikácie medzi mojou dcérou Karolínou Kočnerovou a Petrom Tóthom, ktorá absolútne a jednoznačne dokazuje, že je pán Tóth nebotyčný klamár," uviedol Kočner s tým, že má byť táto komunikácia cez šifrovanú aplikáciu Signal.

Bývalý novinár a niekdajší šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth svedčí proti Kočnerovi v niekoľkých prípadoch, medzi nimi falšovanie zmeniek, ale aj vražda Jána Kuciaka. Jeho svedecká výpoveď pred ŠTS bola neverejná. Podľa jeho vlastných tvrdení však obvinený v kauze Technopol Servis Jozef Dučák poskytol na falšovanie zmeniek starú tlačiareň, toner, papier a atrament.

Tóth tiež tvrdí, že si mal vraždu novinára Kuciaka objednať Kočner. Pre neho mal Tóth organizovať aj sledovanie novinárov, medzi nimi aj Kuciaka.

Volzová neprišla. Vraj sa bojí

Niekdajšia spoločníčka obžalovaného Pavla Ruska Silvia Klaus-Volzová neprišla v kauze vypovedať. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhuje, aby sa jej výpoveď čítala, obhajoba obžalovaných nesúhlasí. Na pojednávanie sa nedostavil ani obžalovaný Pavol Rusko, Marian Kočner je prítomný. Sylvia Klaus-Volzová napísala v liste ospravedlnenie, v ktorom píše, že sa bojí cestovať na územie Slovenska z obavy o svoju bezpečnosť, vzhľadom na to, že sa mala v roku 2017 dozvedieť o príprave jej vraždy z 90. rokov, z ktorej je Pavol Rusko obžalovaný v samostatnom konaní. "Neexistuje žiaden legitímny dôvod, prečo by sa nemala zúčastniť pojednávania na Slovensku," reagoval obhajca obžalovaných Marek Para, ktorý tvrdí, že jej výpoveď v Nemecku nebola vykonaná zákonným spôsobom. Upozornil, že v septembri sa osobne zúčastnila pojednávania na Okresnom súde Bratislava II vo veci jej pripravovanej vraždy.

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Senát Špecializovaného trestného súdu povolil prepis údajnej komunikácie cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak bude na pojednávaní čítať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok