Erdogan opäť pohrozil Kurdom aj EÚ. Majú 150 hodín, zdôraznil

TA3 TASR
26.10.2019 16:21

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Turecko "vyčistí" oblasť pri sýrsko-tureckej hranici od "teroristov", ak sa z nej bojovníci kurdských milícií nestiahnu do tej doby, ako to bolo dohodnuté s Ruskom.

"Ak sa teroristi po uplynutí 150 hodín nestiahnu, sami prevezmeme kontrolu a oblasť od nich vyčistíme," povedal Erdogan počas televízneho prejavu v Istanbule. Mal na mysli kurdské milície známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany. Ankara tvrdí, že YPG sú "teroristickou" odnožou zakázanej Stranu kurdských pracujúcich. Rusko a Turecko dosiahli v utorok dohodu o spoločnej kontrole nad severovýchodnou Sýriou po zastavení tureckej ofenzívy proti Kurdom, ktorú Ankara spustila 9. októbra.

Dohoda umožňuje Turecku zachovať si kontrolu nad oblasťou, ktorú obsadilo pri ofenzíve, pričom ruskí a sýrski vojaci budú kontrolovať zvyšok turecko-sýrskej hranice. Dohoda dáva Kurdom 150 hodín, so začiatkom od stredajšieho poludnia, na stiahnutie svojich ozbrojených síl 30 kilometrov od spomínanej hranice. Lehota končí budúci týždeň v utorok o 16.00 SEČ.

Erdogan aj napriek svojej hrozbe uviedol, že Turecko "do značnej miery" dosiahlo svoj cieľ z hľadiska vytvorenia "bezpečnej zóny" na ochranu pred útokmi extrémistickej organizácie Islamský štát a YPG. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo plán Ankary vytvoriť pozdĺž sýrsko-tureckej hranice "bezpečnú zónu" pre návrat približne 3,6 milióna sýrskych utečencov. Opäť pohrozil, že ak európske krajiny tento plán nepodporia, sýrskym utečencom "otvorí brány" svojej krajiny do Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok