Nevera nastolí chaos. Tu je sedem krokov, ako obnoviť vzťah

TA3 ČTK
27.10.2019 20:08

Odhalenie mimomanželského vzťahu uvrhne pár do zmätku. Niektorí to neunesú a ukončia vzťah, iní dokážu búrku prekonať a všetko obnoviť. Každá situácia je špecifická, osvedčené recepty na prinavrátenie harmónie nenájdeme. Napriek tomu existuje niekoľko bodov, ktorých sa môžeme držať, píše francúzsky týždenník L´Express.

Nevera nastolí chaos. Tu je sedem krokov, ako obnoviť vzťah
ČTK

1. Pochopiť, čo sa stalo

Ako hovoril Winston Churchill, tí, ktorí nedokážu pochopiť históriu, sú odsúdení k tomu, aby ju opakovali. Prvým dôležitým krokom je pátrať po príčinách nevery. Aká je zodpovednosť každého z manželov? Ktoré postoje a správanie viedli k nevere? Čo vzájomné zanedbávanie, strata ideálov a sklamanie vo vzťahu?

2. Naučiť sa spolu opäť žiť

Ak spolu obaja ľudia po kríze ďalej žijú, je ťažké necítiť sa nepríjemne. Každodenné rituály sa môžu zdať neznesiteľné, ale sú to základy, ktoré ponúkajú rámec, ktorý umožňuje usmerňovať emócie a prekonať prvé mesiace neistoty.

dvojica_ac1100ae-b2f5-9689.jpg

Pokračovať v spoločnom živote znamená premáhať sa, ale zmena sa pomaly zakorení. Ak sa manželia rozhodnú žiť ďalej spolu, zachovajú si celú sieť priateľov a rodiny a môžu sa držať tohto známeho bezpečného prostredia a postupne nachádzať radosť v spoločných aktivitách.

3. Obnoviť komunikáciu

Pri prvých výmenách názorov je dôležité prekonať odpor, ktorý obklopuje mimomanželský vzťah. Svoju rolu zohráva aj fantázia, ktorá vytvára scenáre, ktoré sú vždy horšie než skutočnosť. Podvádzaná osoba sa musí pokúsiť byť rozumná, ak ide o zisťovanie podrobností. Príliš mnoho detailov môže uškodiť. Podvádzaný partner však často potrebuje práve tento druh konverzácie. Nie preto, aby sa trápil, ale aby spoznal chýbajúce prvky, ktoré umožnia záležitosť uzavrieť. Aj tak však platí, že vôbec nie je potrebné povedať úplne všetko.

4. Obnoviť dôveru

S neverou sa nevyhnutne vytratí dôvera. Jej obnovenie je pilierom rekonštrukcie vzťahu. Táto úloha leží najmä na tom, kto spáchal neveru. Je však potrebné brať do úvahy, že podvádzaná osoba môže svojim postojom tiež prispieť k obnoveniu dôvery. Z hľadiska podvádzaného je najhoršia predstava, že by mimomanželský vzťah mohol pokračovať.

5. Naučiť sa odpúšťať

Po obnovení dôvery je kľúčové neveru odpustiť. Neznamená to zabudnúť ani predstierať, že sa nič nestalo. Všetko, čo neverná osoba urobí pre obnovenie pocitu bezpečia vo vzťahu, pomôže tej podvádzanej, aby neveru odpustila. Odpustiť znamená postupne zanechávať hnev a odpor, ktoré podvádzaný partner cíti.

bozk_ac1100ae-afe7-0782.jpg

6. Obnoviť sexuálny život

Krátko po zistení mimomanželského vzťahu je sex niečo, na čo nemajú podvedený ani podvádzajúci partner náladu. Obnovenie intimity priamo súvisí s obnovením dôvery. V ťažších prípadoch môže pomôcť sexuológ.

7. Obnoviť citovú dôvernosť

Citová dôvernosť je dvojaká - nielen s partnerom, ale aj so sebou samým. Dôležité je pomenovať a priznať si úprimne všetko, čím prechádzame a posúdiť, ako a či veci fungujú. Bez toho je obnova vzťahu len čiastočná a krehká.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok