Ovocie a zelenina pomôžu zvládnuť rozvod aj stratu práce. Prečo?

TA3 ČTK
3.8.2019 11:18

Ak zjeme o štyri porcie ovocia a zeleniny denne viac, môže to zlepšiť náš psychický stav natoľko, aby najmenej o polovicu poklesli negatívne dopady rozvodu a z jednej tretiny aj trápenie po strate zamestnania. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Ovocie a zelenina pomôžu zvládnuť rozvod aj stratu práce. Prečo?
SITA/AP

Jedlo a psychická pohoda

Vedci z britskej Warwickej univerzity uskutočnili výskum, na ktorom sa zúčastnilo 7100 dobrovoľníkov a ktorý odštartoval v roku 2001. Cieľom bolo študovať súvislosť medzi jedlom (špeciálne ovocím a zeleninou) a psychickou pohodou. Účastníci výskumu odpovedali, či majú diagnostikovanú depresiu či úzkosť a aké sú ich stravovacie návyky a životný štýl. Vedci potom s pribúdajúcimi rokmi zisťovali, ako sa ich stav vyvíjal.

zelenina-ovocie-trh-1140px-sitaap_ac1100ae-09bc-e955.jpg

Výsledky ukázali súvislosť medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a depresiami či úzkosťami. Čím viac ovocia a zeleniny účastníci konzumovali, tým nižšia bola pravdepodobnosť, že u nich bude v nasledujúcich rokoch diagnostikovaná nejaká psychická choroba.

"Ak ľudia zvýšia denný prísun ovocia a zeleniny z nuly na osem porcií, majú o 3,2 percenta menšiu pravdepodobnosť, že budú v budúcich dvoch rokoch trpieť depresiou alebo úzkosťami," uvádza autor štúdie Redzo Mujcic. "To sa môže javiť ako chabý výsledok, ale nie je to tak. Ak zjeme sedem až osem porcií ovocia a zeleniny denne, duševná stimulácia má rovnakú silu v pozitívnom smere, akú môže mať rozvod v negatívnom smere," vysvetľuje odborník.

Výhody stredomorskej stravy

Aj strata zamestnania môže mať zničujúci dopad na duševné zdravie človeka tým, že zvyšuje riziko depresie a úzkosti. Vedci však zistili, že s konzumáciou siedmich až ôsmich porcií ovocia a zeleniny denne sa toto riziko znižuje na polovicu.

Iné štúdie sa zaoberali súvislosťou medzi jedlom a duševným zdravím. Britskí vedci porovnávali údaje o osobách, ktorých strava bola bohatá na ovocie a zeleninu, s údajmi o tých, ktorí jedli množstvo saturovaných tukov a cukrov. Experti vysvetľujú, že existuje zjavný vzťah medzi kvalitou toho, čo jeme, a naším duševným zdravím.

Zo 41 štúdií, ktoré boli realizované už predtým, vybrali štyri, ktoré sa zaoberali súvislosťou medzi stredomorskou stravou a depresiami. Na základe údajov o 36.556 osobách vyšlo najavo, že stredomorská strava môže skutočne znížiť riziko depresií, a to o 33 percent.

Čoraz viac štúdií

Ako pôsobia ovocie a zelenina na naše duševné zdravie? "Existuje stále viac štúdií, ktoré zdôrazňujú súvislosť medzi zápalom a depresiou, teda že niektoré depresívne poruchy môžu byť dôsledkom chronického neurozápalu," vysvetľuje lekár Eugeno Luigi Iorio. Ďalším faktorom je rast oxidačného stresu, teda nerovnováhy biochemického systému, ktorá nám bráni kompenzovať produkciu voľných radikálov.

"Ovocie a zelenina zadržujú molekuly, ktoré kontrolujú oxidačný stres a zápal, pretože sú bohaté na polyfenoly, ktoré sa nachádzajú vo všetkom červenom a fialovom ovocí a v listovej zelenine," uvádza Iorio.

Iné výskumy sa zaoberali súvislosťou medzi nedostatkom vitamínov skupiny B, špeciálne kyseliny listovej a vitamínu B 6 a depresiami. Japonská štúdia preukázala súvislosť medzi úrovňou týchto dvoch vitamínov v krvi a depresívnymi poruchami. Čím nižšia bola úroveň kyseliny listovej a B 6, ktoré sú obsiahnuté v listovej zelenine a v celozrnných potravinách, tým výraznejšie boli príznaky depresie, a naopak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok