Vydrží prímerie? Sporadické boje na severe Sýrie pokračujú

TA3 TASR
18.10.2019 09:43

Sporadické boje medzi tureckými silami a kurdskými bojovníkmi pokračujú v severosýrskom pohraničnom meste Ras al-Ajn aj v piatok napriek tomu, že Spojené štáty a Turecko sa vo štvrtok dohodli na päťdňovom prímerí. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

"Dochádza k sporadickej delostreleckej paľbe a v meste Ras al-Ajn je počuť aj streľbu (z ručných zbraní)," uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Mesto Ras al-Ajn bolo hlavným cieľom tureckej ofenzívy, avšak kurdskí bojovníci kládli tureckým jednotkám silný odpor. Turecko spustilo vojenskú operáciu proti Kurdom v severovýchodnej Sýrii 9. októbra - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" pre návrat sýrskych utečencov.

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako sýrski Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu po tom, ako prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare. Turecko na základe dohody preruší svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (päť dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Ak bude odsun, ktorý sa podľa Pencea už začal, zavŕšený, turecká operácia bude ukončená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok