Británii a EÚ sa konečne podarilo dosiahnuť dohodu o brexite

TA3 TASR SITA ČTK
17.10.2019 11:58

Európska únia a Británia dosiahli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie, ktorá ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu. Dohodu privítal aj slovenský premiér Peter Pellegrini.

Predseda Eurokomisie Jean-Claude Juncker aj britský premiér Boris Johnson o dohode informovali na Twitteri. "Kde je vôľa, tam je dohoda - máme ju!" uviedol Juncker. Podľa neho ide o "spravodlivú a vyváženú dohodu pre EÚ a Spojené kráľovstvo" a odporučil Európskej rade, aby ju podporila. Dohodu sa podarilo dosiahnuť vyjednávacím tímom Británie a EÚ pred summitom lídrov štátov EÚ, ktorý sa začína vo štvrtok popoludní.

"Máme skvelú novú dohodu, ktorá vracia kontrolu," napísal britský premiér Boris Johnson na Twitteri a vyzval poslancov parlamentu v Londýne, aby ju v sobotu na mimoriadnom zasadnutí schválili. Severoírska Demokratická unionistická strana však oznámila, že stále s dohodou o tzv. brexite nesúhlasí. Podpora strany DUP je pritom pre britského premiéra rozhodujúca pri hlasovaní o dohode v parlamente.

Slovenský predseda vlády Peter Pellegrini víta dosiahnutie kompromisu. „Organizovaný brexit bola od začiatku preferencia EÚ-27. Dohoda vytvára vhodné podmienky na posilňovanie strategických vzťahov Európskej únie a Veľkej Británie. Ostáva len veriť, že dohodu podporí aj britský parlament,“ uviedol na sociálnej sieti Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok