Neskončíme ani pre odpor medzinárodného spoločenstva, hlási Turecko

TA3 TASR
15.10.2019 21:07

Turecko v utorok vyhlásilo, že vo vojenskej operácii na severe Sýrie bude pokračovať aj napriek nesúhlasu medzinárodného spoločenstva, pričom odsúdilo "špinavú dohodu", ktorú sýrski Kurdi uzavreli s vládou v Damasku po tom, ako sa z oblasti stiahli ich bývalí americkí spojenci.

Neskončíme ani pre odpor medzinárodného spoločenstva, hlási Turecko
SITA/AP

"Budeme pokračovať v boji proti všetkým teroristickým skupinám vrátane Islamského štátu bez ohľadu na to, či svet súhlasí s podporou našich snáh," vyhlásil riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa medzitým vyhlásila, že v priebehu najbližších 24 hodín vycestuje do Ankary viceprezident USA Mike Pence, aby Turecko dotlačil k uzavretiu prímeria so sýrskymi Kurdmi. Pence oznámil plán vycestovať do Turecka ešte v pondelok, avšak nekonkretizoval vtedy presnejší čas odletu.

Americký minister obrany Mark Esper v pondelok avizoval, že členské krajiny NATO požiada, aby Turecko za jeho inváziu do Sýrie potrestali. Spresnil ďalej, že na budúci týždeň vycestuje do centrály NATO v Bruseli a spojencov v Aliancii požiada, aby "prijali kolektívne aj individuálne diplomatické a ekonomické opatrenia" v reakcii na tieto "neslýchané" kroky Turecka.

Esper Ankaru zároveň v pondelok obvinil z toho, že inváziou prispela k prepúšťaniu nebezpečných zajatcov z IS. Anonymný zdroj z prostredia americkej administratívy však tieto informácie v utorok vyvrátil, keď povedal, že Spojené štáty si nie sú v súvislosti s Tureckou inváziou vedomé žiadneho "masového" úteku bojovníkov IS z internačných táborov pod kontrolou Kurdov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok