EÚ už nebude Turecku predávať zbrane, Trump ohlásil sankcie

TA3 SITA TASR
14.10.2019 22:04

Všetky členské štáty Európskej únie súhlasili s tým, že nebudú predávať žiadne zbrane Turecku, ktoré minulý týždeň spustilo masívnu vojenskú operáciu proti Kurdom na severovýchode Sýrie. Po rokovaní európskych ministrov zahraničných vecí to vyhlásil šéf španielskej diplomacie Josep Borrell, ktorý sa onedlho stane šéfom diplomacie v novej Európskej komisii.

EÚ už nebude Turecku predávať zbrane, Trump ohlásil sankcie
SITA/AP

Netradičné rozhodnutie

Členské štáty "sa jednomyseľne rozhodli odsúdiť - a použiť presne toto slovo, nie znepokojenie, nie obavy - ale čo najjasnejšie odsúdiť tento vojenský útok," vyhlásil po rokovaní Borrell. Ide o netradičný krok najmä vzhľadom k tomu, že väčšina členských štátov EÚ je aj členmi Severoatlantickej aliancie, kde majú Turecko za partnera. Práve na túto strunu sa pokúšal hrať aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, keď vytiahol Článok 5 Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého je útok na jednu členskú krajinu útokom na všetky členské krajiny NATO. Turecký prezident sa v tejto súvislosti sugestívne pýtal, na koho strane zvyšné členské krajiny NATO sú.

Podľa prevažujúcej mienky európskych členov NATO však práve Erdogan svojou vojenskou operáciou proti Kurdom sabotuje medzinárodný boj proti terorizmu, keďže Kurdi boli hlavnými nepriateľmi teroristov z Islamského štátu, a tí sa teraz dostávajú na slobodu.

Viacerí ministri zahraničia európskych krajín spomínali aj to, že Európa sa nesmie nechať zastrašovať Erdoganovými vyhrážkami, podľa ktorých za trest za európsky nesúhlas s vojnou proti Kurdom Ankara prestane plniť dohodu s EÚ o zadržiavaní utečencov smerujúcich do Európy v Turecku.

Erdogan sa tým vyhrážal Európe aj cez víkend: Turecko "otvorí brány a pošle 3,6 milióna utečencov vaším smerom", vyhlásil. Tureckú ofenzívu, ktorej kurdské jednotky nevládzu vzdorovať, by mohla skomplikovať prelomová dohoda medzi Kurdmi a sýrskou centrálnou vládou, teda doterajšími zarytými nepriateľmi.

Američania neodídu úplne

Americký prezident Donald Trump povedal, že zhruba 1000 amerických vojakov, ktorým nariadil, aby sa stiahli zo Sýrie, naďalej ostane na Blízkom východe, aby tam zabránili hrozbe oživenia Islamského štátu. Trump to oznámil v písomnom vyhlásení. V ňom dal jasne najavo, že sťahujúce sa jednotky amerických vojakov Sýriu úplne opustia. Trump uviedol, že vojaci sa "premiestnia", no zostanú v blízkovýchodnom regióne. Ich nadchádzajúcu misiu pritom opísal ako "monitorovanie situácie" a predchádzanie "opakovania roku 2014", v ktorom bojovníci IS z Sýrie prešli do susedného Iraku a prevzali tam kontrolu na severom a západom krajiny. Americký prezident zároveň potvrdil, že malý počet amerických vojakov, ktorí sú na vojenskej základni na juhu Sýrie, tam aj naďalej ostane.

V rovnakom vyhlásení Trump taktiež oznámil, že na protest proti invázii Ankary do Sýrie schválil ekonomické sankcie voči súčasným aj bývalým tureckým lídrom, ktoré však na nich zjavne neuvalil okamžite. Americký prezident zároveň oznámil zvýšenie ciel na oceľ dovážanú z Turecka a tiež okamžité zastavenie obchodných rokovaní s Ankarou. "Som plne pripravený rýchlo zničiť turecké hospodárstvo, ak tureckí vodcovia budú pokračovať v tejto nebezpečnej a deštruktívnej ceste," napísal Trump na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok