Turci ostreľovali americké jednotky, opozičné sily dosiahli kľúčový bod

TA3 TASR SITA
12.10.2019 07:51

Americké jednotky dislokované v blízkosti hranice na severe Sýrie sa dostali pod delostreleckú paľbu z tureckých pozícií, uviedol hovorca Pentagónu a varoval, že USA sú pripravené čeliť agresii "okamžitou obrannou akciou". Tureckom podporované sýrske opozičné sily medzičasom dosiahli strategickú diaľnicu na severovýchode Sýrie.

Turci ostreľovali americké jednotky, opozičné sily dosiahli kľúčový bod
SITA/AP (ilu)

V meste žijú prevažne Kurdi

Americká armáda potvrdila, že výbuch nastal okolo 21.00 h miestneho času vo vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov od jej stanovišťa v blízkosti prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané - "v oblasti, o ktorej Turci vedia, že sa tam nachádzajú americké jednotky". Kapitán námorníctva Brook DeWalt vo svojom vyhlásení informoval, že "všetci americkí vojaci sú v poriadku a bez zranení. Americké jednotky sa z Kobané nestiahli."

DeWalt uviedol, že Spojené štáty sú naďalej proti presunu tureckých jednotiek do Sýrie, a najmä proti tureckým operáciám mimo zóny bezpečnostného mechanizmu a v oblastiach, o ktorých Turci vedia, že sú prítomné americké sily. USA podľa neho "požadujú, aby sa Turecko vyhlo krokom, ktoré by mohli mať za následok okamžitú obrannú akciu." Americký prezident Donald Trump čelí tvrdej kritike za to, že v podstate dal akoby zelenú pre útok Turecka na severovýchod Sýrie, ktorý sa začal po tom, čo nariadil americkým jednotkám, aby sa stiahli z hranice.

Turecko útočí na prevažne kurdské Sýrske demokratické sily, ktoré boli kľúčovým spojencom USA v päťročnej bitke o rozdrvenie džihádistickej organizácie Islamský štát. SDF v bojoch pod velením Spojených štátov prišli o 11.000 svojich bojovníkov. Pentagón Turecko ostro kritizoval za ofenzívu proti Kurdmi vedeným silám a varoval, že spustenie tejto operácie bude mať pre Ankaru vážne dôsledky.

Minister financií USA Steven Mnuchin v tejto súvislosti v piatok informoval, že americký prezident Donald Trump podpíše nariadenie, ktoré umožní prípadné zavedenie "veľmi významných nových sankčných opatrení" voči Turecku. Majú ho odradiť od ďalších útočných vojenských akcií v Sýrii. Mnuchin následne vysvetlil, že Trump sankcie povolil, ale ešte neaktivoval.

Strategická diaľnica

Sýrske opozičné sily podporované Tureckom medzičasom dosiahli strategickú diaľnicu na severovýchode Sýrie, informuje oficiálna turecká tlačová agentúra. Jednotky podľa agentúry Anadolu dorazili k diaľnici M-4, ktorá spája sýrske mestá Manbidž a Kámišlí. Cesta sa nachádza asi 30 kilometrov južne od tureckých hraníc. Turecko chce podľa vyjadrení predstaviteľov krajiny zatlačiť sýrske kurdské Ľudové obranné jednotky, ktoré považuje za teroristov napojených na niekoľko desaťročí trvajúce kurdské povstanie na svojom území.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vyjadril, že s ofenzívou neprestanú, kým sa YPG, ktoré predstavujú základ Spojenými štátmi podporovaných jednotiek bojujúcich proti Islamskému štátu, nestiahnu za líniu 32 kilometrov od tureckých hraníc.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron o situácii diskutoval s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a varoval, že dôsledkom vojenskej akcie môže byť obnovenie aktivít Islamského štátu. Podľa vyhlásenia, ktoré jeho kancelária zverejnila, Macron "zopakoval potrebu okamžitého ukončenia tureckej ofenzívy". Stanovisko pritom neuvádza, či francúzsky líder požiadal o zásah amerických jednotiek. Práve Trumpovo rozhodnutie stiahnuť americké vojská pritom tento týždeň otvorilo cestu tureckej ofenzíve proti Kurdom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok