Vstane Islamský štát z mŕtvych? Putin sa toho pre inváziu obáva

TA3 TASR
11.10.2019 13:00

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že turecká vojenská operácia v Sýrii by mohla viesť k oživeniu skupiny Islamský štát (IS) v tomto regióne. Putin uviedol, že Kurdi, ktorí strážia tisícky zajatých bojovníkov Islamského štátu, sa dali teraz na útek.

Vstane Islamský štát z mŕtvych? Putin sa toho pre inváziu obáva
SITA/AP

"Nie som si istý, či to bude turecká armáda schopná dostať pod kontrolu - a ako rýchlo," povedal ruský prezident počas návštevy Turkménska. "Je to pre nás naozajstná hrozba," dodal. Členovia Bezpečnostnej rady OSN sa na spoločnom stanovisku k prebiehajúcej tureckej vojenskej operácii voči Kurdom na severovýchode Sýrie nedokázali zhodnúť. Piati európski členovia BR OSN - Belgicko, Británia, Francúzsko, Nemecko a Poľsko -, ktorí zasadnutie zvolali, vyzvali Ankaru, aby vojenskú operáciu v Sýrii ukončila.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily, dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny IS, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok