Daj jej nejaké €. Odmenu od Kočnera mala dostať ďalšia sudkyňa

TA3 SITA
10.10.2019 16:55

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská neriadila v kauze zmeniek len sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá prisúdila milióny obvinenému Marianovi Kočnerovi. Jej spojkou mala byť aj jej rovesníčka, kamarátka a spolužiačka z bratislavského práva – sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Denisa Cviková.

Jankovská bola "na ihlách"

„Daj jej nejaké € fakt. Za pomoc“, napísala Marianovi Kočnerovi, keď sa pýtal, ako sa druhej sudkyni má zavďačiť. „Teraz veziem po hodinovom rozhovore Denisu domov. Takže vie, čo má robiť. Takže myslím, že ok. A ak nie, tak ja už fakt neviem,” písala Jankovská cez Threemu dva dni pred pojednávaním Kočnerovi. Ako ďalej informoval Denník N, Cviková podľa správ v Threeme Maruniakovej pomáhala pri príprave rozhodnutia a bola jej právnou poradkyňou.

Z komunikácie, ktorú zaistili pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a Denník N ju má k dispozícii vyplýva, že v deň pojednávania, teda 8. februára, písal Marian Kočner štátnej tajomníčke priamo zo súdu. Informoval ju, že „Maruniaková zatiaľ ide ako píla”. Jankovská bola „na ihlách”. Vedela, že ide o veľké peniaze. „Ja som ešte do noci Denise dávala pokyny,” písala Jankovská. „Naozaj ide ok. Je kvalitne pripravená,” ubezpečoval ju Marian Kočner.

Rozsudok však v ten deň ešte nepadol. Marian Kočner 18. februára 2018 krátko pred ďalším pojednávaním štátnej tajomníčke napísal, že rozsudok má byť excelentne napísaný. „Rátam, že Zuze pomôže aj kolegyňa z BA 1,” napísal Jankovskej. „To musím dať Denise. Zuza je jedna absolútna hlupaňa. Všetko riešila Denisa,” zareagovala Jankovská. Spolu s Kočnerom sa už nevedeli dočkať 22. februára, kedy mala Maruniaková podľa pôvodného plánu rozhodnúť. „Predpokladám, že rozdelíš Zuzinu odmenu aj pre Denisu,” napísal deň predtým Kočner. Jankovská mu vysvetľuje: „Nie, Deni dostane časť mojej. Niečo som tej p..i sľúbila a to treba dodržať.”

Reakcia bola stručná

Sudkyňa Cviková na otázky k podozreniam, ktoré vyplývajú z Threemy, reagovala stručne a odmietavo. Priznala, že sa s Jankovskou a Maruniakovou pozná. „Popieram všetky vami naznačované skutočnosti z údajnej komunikácie,“ reagovala ďalej.

Neodpovedala, či bola vlani vo februári až v máji v kontakte s bývalou štátnou tajomníčkou a kolegyňou z petržalského súdu. Odpovedala však na otázku, či sa pozná s Marianom Kočnerom. „M. Kočnera nepoznám, nikdy som s ním priamo ani sprostredkovane nekomunikovala,“ odkázala Cviková cez hovorcu súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok