Môže skončiť na Kuciaka, hrozil Kočner podľa Threemy sudkyni

TA3 TASR SITA
3.10.2019 09:39

Nech robí, čo má, lebo skončí na Kuciaka. Toto mal podľa Denníka N odkázať Marian Kočner sudkyni Zuzane Maruniakovej, ktorá mala na starosti prípad miliónových zmeniek a ako jediná rozhodla v jeho prospech. Sprostredkovateľom tohto odkazu bola podľa údajnej šifrovanej komunikácie Threema Monika Jankovská.

Riadila váhajúcu sudkyňu?

Monika Jankovská intenzívne komunikovala s obvineným podnikateľom Marianom Kočnerom a ovplyvňovala v jeho prospech sudkyňu v kauze miliónových televíznych zmeniek. Podľa Denníka N to vyplýva z komunikácie v aplikácii Threema, ktorú polícia zaistila pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Sudkyňa Zuzana Maruniaková v kauze zmenky Kočnerovi vyhovela bez toho, aby vôbec skúmala podpis niekdajšieho šéfa a spolumajiteľa televízie Pavla Ruska.

Podľa zistení denníka z aplikácie Maruniakovú Jankovská doslova riadila. Keď sudkyňa váhala, Kočner v Threeme údajne napísal Jankovskej odkaz: „Nech robí, čo má, lebo skončí ‚na Kuciaka'“. Vtedajšia štátna tajomníčka s Kočnerom údajne komunikovala nepretržite od septembra 2017 do mája 2018. Operácia zmenky mala Kočnerovi priniesť milióny eur od televízie Markíza a jej a ďalším dvom sudkyniam provízie, píše denník na základe komunikácie z Threemy, ktorú má k dispozícii. Jankovská si s Kočnerom údajne vymenila viac ako šesťtisíc správ a aj s ním telefonovala.

Jankovská bola pre kauzu údajnej intenzívnej komunikácie s Marianom Kočnerom pod veľkým tlakom. Policajti jej aj viacerým sudcom odobrali mobilný telefón. 3. septembra oznámila, že končí na poste štátnej tajomníčky. Hovorila o mediálnom lynči, "svinstve" a "úbohosti" a zdôrazňovala, že Kočnera "nepozná, nekomunikovala s ním, ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb." Ako uvádza denník SME, od konca septembra je opäť sudkyňou a pôsobí na bratislavskom krajskom súde.

Jankovská považuje medializované prepisy komunikácie s Kočnerom za podvrh. Údajnú komunikáciu považuje za „jeden veľký blud a podvrh“. Jankovská tvrdí, že po Slovensku koluje niekoľko verzií tejto údajnej komunikácie. "Podnikám všetky potrebné právne kroky na svoju obranu," uzavrela.

Gál: Nech okamžite vznesú obvinenie

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála by mali orgány činné v trestnom konaní okamžite vzniesť obvinenie v súvislosti s medializovanou komunikáciou, za predpokladu, že je komunikácia naozaj z trestného spisu. Rezort preveruje zmenkové spisy aj pridelenie prípadu sudcom, informovala hovorkyňa ministra Zuzana Drobová.

„Ak je pravdou to, že tieto prepisy sú poskytnuté médiám z trestných spisov, a teda nimi disponujú orgány činné v trestnom konaní, mali by okamžite vzniesť obvinenie," hovorí Gál. Dodáva, že popisované skutky nezakladajú disciplinárne ani morálno-etické previnenie, ale „vážne podozrenie zo spáchania trestného činu“.
Minister podotkol, že iba po vznesení obvinenia bude môcť rezort konať a podať návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. „Ak sa informácie nepotvrdia, obvinenie môžu orgány činné v trestnom konaní neskôr zrušiť,“ uzavrel Gál. Šéf rezortu spravodlivosti zároveň uviedol, že si ministerstvo pred niekoľkými týždňami vyžiadalo spisy vo veci zmeniek a preveruje aj "elektronické prideľovanie v konkrétnom prípade (náhodný výber sudcov)".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok