Neustál záchrankovú kauzu. Šéf ÚDZS končí, oznámil to premiérovi

TA3 TASR
7.10.2019 12:02

Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáš Haško sa vzdal po kauze výberového konania na licencie pre záchranky svojej funkcie. Hnutiu OĽANO jeho odchod nestačí.

V pondelok o tom informoval listom aj predsedu vlády Petra Pellegriniho, uviedla hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová. "Dnes robím osobné rozhodnutie a vzdávam sa jednej z vysoko zodpovedných funkcií preto, lebo nechcem pripustiť, aby profesionalita zamestnancov úradu bola degradovaná a spochybňovaná tými, ktorí či už vedome, alebo nevedome hrubo zavádzajú verejnosť a šíria nepravdivé informácie," napísal Haško v liste premiérovi. Tvrdí, že ako lekár a zdravotnícky odborník nevie na "takéto ataky" konštruktívne reagovať, a preto sa rozhodol čestne na funkciu predsedu abdikovať. Vynášanie záverov bez podložených odborných a zákonných argumentov podľa Haška degraduje pôsobnosť a dôveryhodnosť akejkoľvek verejnej inštitúcie.

Opakovane zdôraznil, že úrad realizoval výberové konanie na ambulancie záchrannej zdravotnej služby plne v súlade s pravidlami definovanými zákonom. "V snahe predísť akýmkoľvek pochybnostiam o zákonnosti a transparentnosti celého výberového konania som podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali konanie nášho úradu a činnosť členov výberovej komisie," podotkol. Zároveň nechal postup úradu zhodnotiť právnej kancelárii, ktorá podľa slova Haška potvrdila, že konanie vo vzťahu k poslaneckému prieskumu či nezverejňovaniu "živých" spisov bolo plne v súlade s platnou legislatívou.


Návrh na Haškoho odvolanie podala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Príčinou boli podľa nej závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky. Kalavská sa rozhodla na základe stretnutia s Komorou záchranárov a na základe iných dostupných informácií. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu.

Koniec Tomáša Haška na čele ÚDZS podľa OĽANO nestačí a rozhodne nie je bodkou za celou kauzou výberového konania na licencie pre záchranky.

„Zákon o verejnom obstarávaní totiž chráni verejné zdroje občanov tejto krajiny a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mal postupovať podľa tohto zákona. Práve preto sme požiadali Úrad pre verejné obstarávanie, aby chránil verejný záujem a požiadal príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií,“ uviedol tieňový minister zdravotníctva za OĽANO Marek Krajčí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok