Kalavská chce pre záchrankový tender odvolať šéfa ÚDZS

TA3 TASR SITA
4.10.2019 12:53

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská podáva návrh na odvolanie šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška. Príčinou sú podľa nej závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky. Aktívna je aj opozícia. Poslanec Marek Krajčí z OĽANO písomne vyzval Úrad pre verejné obstarávanie, aby pre tender na záchranky podal určovaciu žalobu.

Kalavská sa rozhodla na základe stretnutia s Komorou záchranárov, ktoré bolo v utorok a na základe iných dostupných informácií. "Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania," informoval rezort. Ako uviedlo ministerstvo, za účelom nezasahovania do konania orgánov činných v trestnom konaní sa nebude bližšie vyjadrovať k podrobnostiam predmetného podania ani súvisiacim úkonom a informáciám, napriek tomu, že obsah týchto medializovaných informácií je znepokojujúci.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu.

5-16022018-tk-min-zdravotnictva-sr499582_ac1100ae-25a2-2ec6.jpg

Súd má požiadať, aby vyhlásil pridelené licencie v tendri na záchranky za neplatné. "Žiadame, aby ÚVO chránil verejný záujem a požiadal príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií na poskytovanie staníc záchrannej zdravotnej služby a aby sa celý tento tender opakoval v rámci zákona," vyhlásil Krajčí. Výhradná licencia má podľa neho z obsahového hľadiska formu odplatnej zmluvy a preto je nutné verejné obstarávanie. "Na základe tejto licencie musí zdravotná poisťovňa s držiteľom výhradnej licencie uzavrieť zmluvu,"argumentuje Krajčí s tým, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou tak v podstate určuje víťaza. 

Hnutie OĽANO tiež žiadalo ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby navrhla odvolanie predsedu ÚDZS Tomáša Haška, čo sa aj neskôr stalo. Má sa tiež zasadiť o to, aby nová súťaž na prevádzkovanie záchrannej služby bola transparentná. Ministerstvo zdravotníctva podalo v prípade 800-miliónového tendra s platnosťou na šesť rokov podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok