Mali by vedieť vypudiť čierne ovce, apeluje Pellegrini na sudcov

TA3 TASR
5.10.2019 14:18

Sudcovia by mali byť podľa premiéra Petra Pellegriniho schopní "vypudiť" zo svojich radov "čierne ovce" a netolerovať ich.

Mali by vedieť vypudiť čierne ovce, apeluje Pellegrini na sudcov
SITA/Branislav Bibel

Pellegrini: Sú aj spravodliví sudcovia

Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Premiér tiež apeluje na sudcov, aby sa v prípade podozrení na čas vzdali výkonu ich funkcie, kým sa neočistí ich meno. Doplnil, že samoregulačné mechanizmy v sudcovskom stave zlyhávajú.

"V prípade takýchto podozrení by možno bolo na mieste, aby sudcovia, ktorých sa takéto veci týkajú, pokiaľ sa neočistí ich meno, sa dobrovoľne na čas vzdali výkonu mandátu sudcu, respektíve si pozastavili činnosť bez toho, aby čakali, kým to urobí nejaké disciplinárne konanie," povedal premiér v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti a sudkyne Moniky Jankovskej.

Pellegrini pripomenul, že v slovenskej justícii je väčšina pracovitých, spravodlivých a morálne bezúhonných sudcov. "Ale vyskytujú sa aj takéto čierne ovce. Súdna moc a sami sudcovia by mali byť schopní vypudiť zo svojich radov čierne ovce a netolerovať ich," skonštatoval.

Podľa neho sa nikto o talár nebojí

Za 26 rokov existencie samostatnej republiky bolo podľa premiéra zbavených funkcie len málo sudcov, preto sa takmer nikto z nich nebojí, že by mohol prísť o svoje istoty. "Cesta je, aby mnohí z nich prišli o svoj talár a boli tak výstrahou pre ostatných, aby si každý robil svoju robotu poriadne, za čo je platený," doplnil.

Prezidentka Zuzana Čaputová nie je podľa Pellegriniho ničím viazaná pri vymenovaní nových ústavných sudcov. Pri vymenovaní do akejkoľvek funkcie sa však podľa premiéra môžu brať do úvahy rôzne aspekty, napríklad aj počet získaných hlasov v parlamente. Reagoval tak na slová jeho straníckeho kolegu Juraja Blanára, ktorý nedávno takýto postup spomínal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok