Sú správy s Jankovskou pravé? Vzneste obvinenia, vyzval Gál

TA3 SITA
3.10.2019 13:53

Ak sú zverejnené správy, v ktorých si Marian Kočner a Monika Jankovská píšu o riadení a zastrašovaní sudcov, autentické, orgány činné v trestnom konaní musia okamžite vzniesť obvinenia. Minister spravodlivosti reagoval na posledné zverejnené správy, v ktorých Kočner okrem iného odkázal jednej zo sudkýň, aby "robila, čo má, lebo skončí na Kuciaka“. Bývalá štátna tajomníčka Jankovská naďalej akýkoľvek kontakt s Kočnerom odmieta. "Podnikám všetky potrebné právne kroky na svoju obranu," zdôrazňuje.

Gál: Ide o závažné informácie

Minister spravodlivosti Gábor Gál označil prepisy údajnej komunikácie medzi obvineným Marianom Kočnerom a bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva Monikou Jankovskou za závažné informácie. Ak sú autentické, orgány činné v trestnom konaní by podľa ministra mali okamžite vzniesť obvinenie. Denník N s odvolaním na správy v aplikácii Threema napísal, že Jankovská intenzívne komunikovala s kočnerom a ovplyvňovala v jeho prospech sudkyňu v kauze zmeniek televízie Markíza. V súčasnosti Jankovská pôsobí tiež ako sudkyňa.

„Ak je pravdou to, že tieto prepisy sú poskytnuté médiám z trestných spisov a teda nimi disponujú orgány činné v trestnom konaní, mali by okamžite vzniesť obvinenie,“ uvádza sa vo vyhlásení ministra. „Skutky, ktoré sú v komunikácii opísané, nezakladajú disciplinárne a ani morálno-etické previnenie, keďže v týchto prípadoch môže ísť o vážne podozrenie zo spáchania trestného činu. Myslím si, že po medializácii informácií, ktoré mali údajne novinárom poskytnúť orgány činné v trestnom konaní, by nemalo prebiehať iba preverovanie vo veci. Domnievam sa, že by malo byť okamžite vznesené obvinenie,“ vyhlásil Gál. Len tak bude mať ministerstvo podľa neho rozviazané ruky a môže na disciplinárny senát podať návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. „Ak sa informácie nepotvrdia, obvinenie môžu orgány činné v trestnom konaní neskôr zrušiť,“ uviedol Gál. Gál tvrdí, že ministerstvo pred niekoľkými týždňami vykonalo všetky kroky, na ktoré malo zákonnú možnosť. „Vyžiadali sme si spisy vo veci zmeniek a preverujeme aj elektronické prideľovanie v konkrétnom prípade,“ dodal.

Komunikáciu v aplikácii Threema polícia zaistila pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, z ktorej objednávky je obvinený Marian Kočner Podľa informácií Denníka N Jankovská s Kočnerom komunikovala nepretržite od septembra 2017 do mája 2018 a operácia zmenky mala Kočnerovi priniesť milióny eur od televízie Markíza a jej a ďalším dvom sudkyniam provízie. Sudkyňa v kauze Kočnerovi vyhovela bez toho, aby vôbec skúmala podpis niekdajšieho šéfa a spolumajiteľa televízie Pavla Ruska, poznamenal denník.

PS/Spolu: Zastavte činnosť podozrivých

Na kauzu reagovala aj opozícia. Prvým a nevyhnutným krokom na dosiahnutie spravodlivosti musí byť podľa zoskupenia PS/Spolu zastavenie činnosti sudcov a sudkýň, na ktorých padá tieň podozrenia spolupráce s Kočnerom.„Konať môžu a musia minister spravodlivosti aj predsedníčka Súdnej rady. Ich správanie ale vyzerá tak, že ak by mali záujem podozrivé osoby chrániť, nekonali by inak," konštatuje PS/Spolu. Minister Gábor Gál podľa nich nekonal a bránil Moniku Jankovskú do poslednej chvíle. Podľa nich mohol iniciovať voči dotknutým sudcom disciplinárne konanie. Konať mohli aj poverení členovia Súdnej rady, ktorí sú oprávnení robiť potrebné na zistenie skutočností a zabezpečenie dôkazov nevyhnutných na rozhodovanie. „Súdna rada je oprávnená nahliadnuť do spisu orgánu verejnej moci alebo súdneho spisu. Predsedníčka Súdnej rady môže podať návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcom a sudkyniam. Dokonca môže navrhnúť dočasné pozastavenie výkonu funkcie. Následne v konaní vedenom pred disciplinárnym senátom je možné preskúmať, či dotknutí sudcovia a sudkyne spĺňajú morálne a etické štandardy pre pokračovanie vo výkone ich funkcie," dodalo zoskupenie.

Strana SaS v tejto súvislosti zdôrazňuje, že medializovaná komunikácia dokazuje vplyv organizovaného zločinu na justíciu. „Kým justícia nebude očistená, občania Slovenska už nikdy nebudú veriť, že pred súdom bude o ich prípadoch rozhodnuté nezávisle a spravodlivo. Dokiaľ existuje možnosť, že akýkoľvek súdny prípad rozhoduje sudkyňa Jankovská alebo iní sudcovia, o ktorých prepojeniach na mafiu zatiaľ nevieme, nie je možné Slovensko považovať za právny štát,“ povedal poslanec Alojz Baránik. SaS zároveň vyzýva orgány činné v trestnom konaní, aby stíhali všetkých sudcov v súlade s tým, čo indikuje komunikácia s Marianom K. a to bez ohľadu na to, o ako vysokopostavené osoby v súdnom systéme ide.

Podľa hnutia Sme rodina podobné informácie nie sú pri súčasnom stave spoločnosti až tak prekvapivé, hrôzostrašný je však rozmer a konkrétne detaily. „Ako sa má bežný človek dovolať spravodlivosti, ak súdy a vysokí predstavitelia justície fungujú štýlom veľmi nebezpečnej zločineckej skupiny?," pýta sa hnutie. „Hanba, ktorú tieto informácie prinášajú na sudcovský stav, je nepredstaviteľná. Je zbytočne vyzývať na prísne potrestanie vinníkov, keď sa podarí zverejnené informácie preukázať slušným policajtom a prokurátorom pred súdom," uvádza Sme rodina. Hnutie doplnilo, že verí, že v silových zložkách a na súdoch je dostatok takých ľudí, ktorí musia chápať, že toto je koniec jednej smutnej a čiernej éry a tá sa musí uzavrieť trestami pre tých, ktorí si to zaslúžia.

Jankovská považuje medializované prepisy komunikácie s Kočnerom za podvrh. Údajnú komunikáciu považuje za „jeden veľký blud a podvrh“. Jankovská tvrdí, že po Slovensku koluje niekoľko verzií tejto údajnej komunikácie. "Podnikám všetky potrebné právne kroky na svoju obranu," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok