Dovolenka nás nevylieči. Proti únave a stresu pomôžu iné metódy

TA3 ČTK
5.10.2019 19:54

Len čo nastúpime opäť do práce, účinok dovolenky ustupuje stresu. Pokoj dovolenkových dní postupne vyprcháva a náš mozog rieši problémy a plní sa stresom. Je ťažké sa s tým zmieriť, najmä ak sme si mysleli, že dočasná zmena prostredia nám bude dlhodobo prinášať novú energiu, píše francúzsky denník Le Figaro.

Dovolenka nás nevylieči. Proti únave a stresu pomôžu iné metódy
SITA/AP

Životná zmena takto nefunguje

Nie sme v tom sami. Podľa prieskumu inštitútu Ifop takmer dve tretiny Francúzov hovoria, že príjemný účinok dovolenky má pre nich krátke trvanie. Viac ako polovica opýtaných podľa iného prieskumu uviedla, že nie je ani viac, ani menej oddýchnutá či unavená ako pred dovolenkou. Prečo?

Podľa profesora Michela Lejoyeuxa sú dôvodom naše priveľké očakávania. "Hovorí sa, že dovolenka by mala byť terapeutická, ako výživa alebo vzťahy, tak to však nie je," konštatuje. "Na dovolenky sa pozeráme ako na antibiotiká, ktorých účinky majú poraziť únavu a preťaženie a budú trvať večne. Dovolenka znamená radosť a oddych, nie však zmenu života," vysvetľuje.

notebook-pocitac-pracovny-stol-praca-1140pc-ctk_ac1100ae-d28f-9b68.jpg

Podobné nároky v nás vzbudzuje spoločnosť, ktorá od nás podľa psychiatra žiada čoraz viac. Musíme lepšie obstáť v úlohe rodičov, mať spoločenský život a dosahovať profesionálne úspechy. Preto je zásadné obnoviť na dovolenke sily. Chceme sa stať novým človekom, ale práve v tom je chyba. "Ak máme problematický vzťah k práci, dovolenka nám nepomôže," hovorí Lejoyeux.

Nie je čas oddychovať

Podľa psychológa práce Sébastiena Hofa hrajú nezanedbateľnú úlohu pri rýchlom návrate únavy konkrétne pracovné podmienky a organizácia. "Intenzifikácia práce je reálnym problémom. Za našej neprítomnosti sa robota nahromadí a po návrate sa môže stať, že začíname v zúrivom tempe," vysvetľuje psychológ.

Ďalším problémom je, že práca v našej každodennej rutine zaberá čoraz významnejšie miesto. To sa negatívne odrazí na dovolenke, najmä v jej začiatku. Chvíľu trvá, kým skutočne začneme oddychovať. A keď začneme, je čas návratu. Niektorí sa snažia na dovolenke venovať tomu, na čo nemali cez rok čas, takže oddychovať vlastne nemajú kedy, tvrdí psychológ.

sluchadla-relax-ucenie-gauc-zena-1140px-ctk_ac1100ae-df72-d00b.jpg

Aktivity, ktoré sa oplatia

Sébastien Hof radí, aby sme sa po návrate z dovolenky dostatočne hýbali a zachovali si určitý čas len pre seba. "Je dobré venovať sa rodinným aktivitám, partnerským a priateľským vzťahom. A treba sa zmieriť s tým, že tento čas nebude taký intenzívny ako na dovolenke," zdôrazňuje. Dôležité je všímať si prírodu aj počas roka, nielen týždeň na dovolenke. "Nezabúdajme, že zelená a modrá sú prirodzenými antidepresívami," hovorí Michel Lejoyeux.

V niektorých situáciách a na uľahčenie organizácie našich všedných dní psychológ práce Sébastien Hof radí vziať papier a pero a spísať si, v čom skutočne spočívajú naše každodenné úlohy. Ide o to, aké postavenie má naša práca v každodennom živote. Hof pripomína: "Pýtajme sa sami seba, v ktorých ďalších oblastiach sa cítime dobre. Vyčleňme si čas, aby sme si urobili od práce odstup a venovali sa tomu, čo je pre nás podstatné."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok