Rakúske banky budú možno potrebovať až 4 miliardy eur

TA3, SITA
17.10.2011 16:31

Ako povedal jeden z predstaviteľov Rakúskej centrálnej banky, tieto peniaze bude finančný sektor potrebovať ak by došlo k rekapitalizácií bánk.

Rakúske banky budú možno potrebovať až 4 miliardy eur

Rakúske banky môžu potrebovať navýšiť kapitál až o 4 mld. eur. Povedal to viceguvernér rakúskej centrálnej banky Wolfgang Duchatczek. Podľa neho však pravdepodobne nebudú potrebovať celú sumu. Rakúsko minulý týždeň informovalo, že je pripravené pomôcť akejkoľvek banke, ktorá to bude potrebovať. Krajina tak uviedla po tom, ako Österreichische Volksbanken, ktorá neuspela v nedávnom európskom stresovom testovaní bánk, informovala, že v tomto roku očakáva konsolidovanú stratu až do 700 mil. eur. Minulý týždeň ďalšia rakúska banka, Erste Bank, informovala, že v dôsledku dlhovej krízy v eurozóne a krokov maďarskej vlády vykáže celoročnú stratu.

Globálnymi trhmi v posledných týždňoch otriasajú obavy, že dlhová kríza v eurozóne môže prerásť do celoeurópskej bankovej krízy. V otázke rekapitalizácie najväčších bánk preto niektorí lídri EÚ vyzývajú na koordinovaný postup. Viceguvernérka nemeckej centrálnej banky Sabine Lautenschlägerová v pondelok povedala, že Európa by mala rekapitalizovať svoje banky a tým znovu získať dôveru investorov. "Rekapitalizácia by mohla byť nástrojom na obnovenie dôvery aktérov na medzibankovom trhu,“ uviedla v rozhovore pre pondelňajšie vydanie denníka Handelsblatt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok