Uspel. Slovenský eurokomisár prešiel náročným vypočúvaním

TA3 SITA TASR
1.10.2019 10:51

Vypočúvanie slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča na pôde Európskeho parlamentu bolo úspešné. Pre agentúru TASR to potvrdili zdroje z prostredia europarlamentu.

Prezentoval predstavy, ako chce riadiť portfólio

Podľa týchto zdrojov koordinátori (predsedovia výborov a zástupcovia politických frakcií v nich) z Výboru pre ústavné veci (AFCO) a Výboru pre právne veci (JURI) jednomyseľne odobrili nomináciu Šefčoviča na post podpredsedu Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Šefčovič sa ako prvý postavil pred poslancov štyroch parlamentných výborov v rámci procesu verejného vypočúvania, ktoré musia absolvovať všetci národní nominanti na členstvo v exekutíve EÚ. Neunikol ani nepríjemným otázkam.

Vo svojom úvodnom 15-minútovom prejave v rámci verejného vypočúvania v Európskom parlamente, po anglicky a v závere aj po francúzsky, prezentoval svoje predstavy o tom, ako chce riadiť portfólio, ktoré mu pridelila Ursula von der Leyenová. Šefčovič bol poverený riadením agendy medziinštitucionálnych vzťahov a strategického výhľadu.

Proces vypočúvania viedol predseda Výboru EP pre ústavné veci a predošlý šéf EP Antonio Tajani. Slovenský eurokomisár priznal, že je preňho veľká česť byť opäť nominovaný do eurokomisie. Pripomenul, že Slovensko si onedlho pripomenie 30. výročie nežnej revolúcie, ktorej hodnotami sa stále riadi, a upozornil, že nová exekutíva EÚ sa formuje v období veľkých výziev pre európsku politiku, ekonomiku a tiež obranu. Podstatnú časť svojho prejavu venoval potrebe posilnených vzťahov medzi eurokomisiou a europarlamentom, na základe dôvery a v záujem občanov EÚ. To bolo aj predmetom viacerých následných otázok zo strany poslancov, ktorí dostali priestor na otázky.

"Je dôležité, aby Európsky parlament a Európska komisia mali osobitné partnerstvo a mohli sme strategicky spolupracovať s cieľom spoločne prispieť k lepšej budúcnosti Európy," uviedol. Spresnil, že s EP treba viac komunikovať o všetkých výzvach, aj nad rámec oficiálnych kontaktov. "Lebo to, čo sa teraz a tu bude rozhodovať, bude mať dramatický vplyv na Európu a na celý svet v najbližšom období," dodal. Zároveň priznal, že v rámci pripravovanej Konferencie o budúcnosti Európy, pri ktorej príprave má on osobne pomáhať, je potrebné viac zaangažovať aj europarlament a hlavne dostať túto tému aj mimo Bruselu, do regiónov, viac do nej zapájať ľudí.

Bilčík mu pripomenul prezidentskú kampaň

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík mu pripomenul určitú názorovú nekonzistentnosť počas výkonu jeho funkcie v Bruseli a počas marcovej prezidentskej kampane na Slovensku. Šefčovič upozornil, že počas svojho pôsobenia v eurokomisii, keď mal na starosti ľudské zdroje, ako aj svojim celoživotným úsilím mal záujem na tom, aby EÚ išla čo najlepším príkladom v oblasti ochrany práv žien. Pripomenul, že podporil návrh na predlženie partnerskej rodičovskej dovolenky, podieľal sa na otvorení nových škôl a jaslí inštitúcií EÚ a zrovnoprávnil rodičovské príspevky aj pre páry rovnakého pohlavia.

"Bol som prvý, kto stanovil vysoké ambície, ako zabezpečiť zastúpenie žien v najvyšších funkciách v Európskej komisii," dodal Šefčovič. S odkazom na Istanbulský dohovor, ktorý Slovensko neratifikovalo, uviedol, že bude stáť za rozhodnutiami šéfky EK Ursuly von der Leyenovej. "Urobím všetko preto, aby som ju podporil v úsilí, aby sa takéto zločiny kategorizovali ako európske zločiny, aby sa zapísali do registra zločinov," spresnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok