Turisti milujú pamiatky a zároveň ich ničia. Miesta sa však bránia

TA3 ČTK
29.9.2019 09:48

Leto je preč a je čas s odstupom zhodnotiť dovolenky a výlety. Jedna otázka sa v rozhovoroch o cestovaní objaví takmer vždy - ako veľmi je to tam preľudnené? Turistov, ktorí mieria do obľúbených turistických destinácií, každý rok pribúda, píše spravodajský server Worldcrunch.

Turisti milujú pamiatky a zároveň ich ničia. Miesta sa však bránia
SITA/AP

Viac ako miliarda cestovateľov

Vlani podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu vyrazilo do zahraničia okolo 1,4 miliardy ľudí. Tento rok odhady predpovedajú nárast o tri až štyri percentá. Turistika prináša zisky a vytvára nové pracovné príležitosti. Napriek tomu ju v rôznych lokáciách po celom svete vnímajú skôr ako problém.

Zoznam negatív, ktoré návštevníci prinášajú, je dlhý. Sú to davy, odpadky, stúpajúce ceny bytov a pozemkov, skryté náklady na zlepšovanie infraštruktúry, ktorá musí plniť turistické nároky, aj finančná záťaž spojená s nutnosťou chrániť niečo, čo už je aj tak poškodené - teda prírodné prostredie a historické pamiatky. Zároveň stúpa aj širšie povedomie o tom, ako cestovanie prispieva k emisiám skleníkových plynov.

To všetko sa sčíta v "neviditeľnom bremene", čo je termín, ktorý používa charitatívna Nadácia cestovanie. Tá sa snaží propagovať rôzne spôsoby, ako zabrániť zahlcovaniu konkrétnych miest hromadnými príchodmi turistov.

Nový Zéland verzus Peru

Kroky proti síliacim davom návštevníkov už prijali vo viacerých svetových destináciách. Pred časom pribudli na interaktívnej mape "miest trpiacich pod tlakom nadmernej turistiky" na webe Cestujte zodpovedne dve miesta na Novom Zélande, a to Waitangi a Matapouri Mermaid Pools. Matapouri, ktorá je posvätným miestom pôvodných obyvateľov, je už od jari zavretá na neurčito. Dôvodom je aj znečistenie opalovacími krémami a výkalmi, ako informovali novozélandské médiá.

Nový Zéland prijal aj celonárodné kroky. Od 1. júla musí každý turista prilietajúci do krajiny zaplatiť turistický poplatok 35 novozélandských dolárov na ochranu prírody. Tento poplatok pomôže bojovať proti ekologickým škodám, ktoré pôsobí nadmerná turistika vo vychytených lokalitách.

Iný prístup k náporu turistov na Machu Picchu má peruánska vláda. Pradávne sídlo Inkov je kľúčovým bodom miestnej ekonomiky a ročne ho navštívi viac ako milión turistov. V Peru prijali kroky na obmedzenie prílevu turistov prísnejšou reguláciou prevádzkových hodín, zároveň však vláda schválila výstavbu nového letiska v oblasti Cuzka. Netrvalo dlho a UNESCO poslalo peruánskym úradom varovanie, aby chránili mesto, ktoré je už dlho na zozname pamiatok svetového dedičstva. Každá stavba, ktorá môže mať vplyv na chránenú oblasť, musí byť schválená agentúrou OSN.

Benátky proti jedlu a nahote

Heslom "zúfalé časy si žiadajú zúfalé opatrenia" sa začali riadiť talianske Benátky, ktoré každoročne praskajú vo švíkoch pod náporom 36 miliónov zahraničných turistov. Mesto preto zaviedlo novú sériu pravidiel vrátane pokút od 25 do 500 eur a trvalého zákazu vstupu do centra pre turistov, ktorí budú prejavovať "antisociálne správanie".

Medzi správaním, ktoré je na základe nových pravidiel možné trestať, je napríklad konzumácia jedla a nápojov mimo vyhradenej oblasti, chôdza po uliciach v kúpacom odeve alebo s nahým hrudníkom, spev, krik alebo počúvanie hudby bez slúchadiel od 23. do 8. hodiny rannej a od 12. do 17. hodiny podvečer. Taliansky denník Il Giornale informoval o dvoch nemeckých backpackeroch, ktorí dostali pokutu 950 eur a boli vykázaní z mesta za to, že si varili kávu na cestovnom variči priamo na schodoch mosta Rialto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok