Trump mal v telefonáte vyvíjať tlak na Kyjev, Zelenský to odmietol

TA3 TASR
25.9.2019 22:46

Americký prezident Donald Trump v telefonáte s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským koncom júla kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že hovorí o Ukrajine, ale inak pre ňu "nič nerobí". Vyplýva to z hrubého prepisu tohto rozhovoru, zverejneného Bielym domom.

Podľa Trumpa údajne nerobia dosť

Podľa zaznamenaných Trumpových slov robia Spojené štáty pre Ukrajinu "oveľa viac než európske štáty". "Nemecko pre vás nerobí takmer nič. Robia len to, že rečnia," povedal s tým, že USA sa na rozdiel od Nemecka správajú k Ukrajine "veľmi, veľmi dobre". Zelenskyj na záver povedal Trumpovi, že má "na tisíc percent" pravdu, hoci podľa DPA nie je jasné, či mal na mysli údajnú nečinnosť Nemecka, podporu Ukrajiny zo strany Spojených štátov alebo obe tieto záležitosti.

trump-intelligence-whistleblower-memo-83882-00bc73fe72b945b586d7a78f9514355f_ac1100ae-cfda-6eef.jpg

Dodal, že Merkelovej i francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi už povedal, že nepodnikajú dostatočné kroky, pokiaľ ide o sankcie voči Rusku. "Hoci by mala byť EÚ logicky naším najvýznamnejším partnerom, sú Spojené štáty technicky oveľa významnejším partnerom ako EÚ," tvrdil Zelenskyj v telefonáte s Trumpom.

Zverejnený prepis potvrdil, že Trump opakovane nabádal Zelenského, aby spolupracoval s jeho osobným právnikom Rudym Giulianim a ministrom spravodlivosti Spojených štátov Williamom Barrom pri vyšetrovaní namierenom voči bývalému americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý je Trumpovým politickým súperom. Trump vyjadroval nepodložené podozrenie, že Biden chcel zasahovať do vyšetrovania ukrajinskej prokuratúry, týkajúceho sa jeho syna Huntera.

Sťažnosť podal informátor

Konverzácia oboch prezidentov je jedným z predmetov sťažnosti, ktorú podal americkému Kongresu nemenovaný informátor v polovici augusta. Na základe sťažnosti začala predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok konanie smerujúce k tzv. impeachmentu Trumpa. Ten trvá na tom, že neurobil nič zlé.

Trump čelil podozreniu, že vojenskú pomoc poskytovanú Spojenými štátmi Ukrajine spájal s konaním voči svojmu súperovi Bidenovi, ktorý chce byť kandidátom opozičnej Demokratickej strany v budúcoročných prezidentských voľbách. Zo zverejneného prepisu to však podľa DPA zrejmé nie je.

Zelenskyj: Nebol som pod nátlakom

Zelenskyj tvrdí, že počas telefonátu s americkým náprotivkom Donaldom Trumpom, ktorý sa uskutočnil 25. júla, nemal pocit, že by bol pod nátlakom. Vtedajší rozhovor opísal v stredu ako "dobrý" a "normálny".

Zelenskyj sa k tejto záležitosti vyjadril pred novinármi na krátkom stretnutí s Trumpom v New Yorku, kde predtým vystúpil s prejavom vo výročnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. Krátko predtým zverejnil Biely dom hrubý prepis daného rozhovoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok