Pozostatky španielskeho diktátora odstránia zo štátneho mauzólea

TA3 TASR
24.9.2019 12:33

Exhumácia pozostatkov španielskeho diktátora Francisca Franka nezostala iba v rovine súdneho sporu medzi rodinou generála a vládou premiéra Pedra Sanchéza. Desiatky demonštrantov sa zhromaždili pred súdom a skandovali v prospech premiestnenia Francových pozostatkov.

V jednomyseľne prijatom verdikte sudcovia rozhodli "úplne odmietnuť odvolanie podané rodinou v súvislosti s exhumáciou Francisca Franca", píše sa v rozhodnutí najvyššieho súdu. Španielski zákonodarcovia vlani v septembri schválili zákon z dielne socialistickej vlády, ktorý umožňuje exhumáciu Francových pozostatkov. Vláda chce, aby bolo zabalzamované telo generála prenesené z impozantného mauzólea v Údolí padlých pri Madride na verejný cintorín na predmestí španielskej metropoly.

S tým však nesúhlasila Francova rodina, ktorá sa v tejto súvislosti obrátila na najvyšší súd. Ten preto v júni exhumáciu pozastavil, až pokým sa celé konanie neuzavrie. Francisco Franco vládol Španielsku tvrdou rukou od konca občianskej vojny (1936 – 1939) až do svojej smrti v roku 1975. Španielska vláda ho chce pochovať na madridskom cintoríne Mingorrubio El Pardo, kde spočíva aj generálova manželka Carmen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok