Bojovali sme dobrý boj. Aké sú reakcie na hlasovanie o premiérovi

TA3 TASR
17.9.2019 11:34

Opozícii sa na mimoriadnej schôdzi nepodarilo získať dosť hlasov na odvolanie predsedu vlády Petra Pellegriniho. Igor Matovič si myslí, že "bojovali dobrý a správny boj", podľa Borisa Kollára bola koalícia nervózna, lebo už nemá všetko plne v rukách. Ako reagovali predstavitelia koalície a "novej opozície"?

Bojovali sme dobrý boj. Aké sú reakcie na hlasovanie o premiérovi
TASR/Jakub Kotian

Rozhodol sa slúžiť mafii, tvrdí Matovič

"A vy ste čakali niečo iné," spýtal sa novinárov po neúspešnom hlasovaní predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Cirkusy pána Matoviča nebavia ani mňa, ani mojich kolegov," uviedla zas Eva Antošová zo SNS, podľa ktorej bola táto schôdza vedená nasilu a nemala opodstatnenie. "Táto vláda Slovensku škodí, preto sme odvolávanie podporili," uviedol šéf Spolu Miroslav Beblavý, ktorý si však myslí, že päť mesiacov pred voľbami "veľmi nemá význam toto ďalej ťahať" a treba sa v opozícii zjednotiť a poraziť vládu vo voľbách.

191709pele-odvolanie-6647190_ac1100ae-a640-7f57.jpg

Koaliční poslanci boli nervózni, lebo už to nemajú plne v rukách. Myslí si to predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. „Sme tesne pred voľbami, koalícia nemá väčšinu a už sa musia spoliehať len na nejaké obchody, kšefty a zákulisné špinavosti. Padli tu aj otázky, či ja nie som zodpovedný za to, že táto vláda nepadla. Tak pán Kiska je potom zodpovedný za to, že táto vláda vznikla. Lebo, ak by ju nevymenoval, tak by bola úradnícka vláda a garantujem vám, že všetky politické strany by sa dali dokopy a urobili by predčasné parlamentné voľby. Keď už ide o toto, tak sa poďme baviť o tom, prečo pán Kiska vymenoval túto vládu,“ objasnil svoje stanovisko Kollár.

Opozícia podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča bojovala dobrý a správny boj, aký bojovať má. Na tlačovej konferencii zdôraznil, že do týchto bojov treba ísť, aj keď viete, že proti vám stojí väčšina. „Aj po dnešnom hlasovaní máme za človeka premiéra, ktorému vôbec nevadí, že zlyhal v kľúčovej situácii. Namiesto toho, aby slúžil spravodlivosti, sa rozhodol aj naďalej slúžiť mafii. Mrzí nás toto hlasovanie, ale zároveň to bolo prvé hlasovanie, kde sa ukázalo, že koalícia funguje na báze kúpených poslancov, keďže v parlamente už nedisponujú väčšinou,“ objasnil Matovič. Predseda hnutia OĽANO zároveň adresoval výzvu ostatným ľudom z "novej opozície", keďže podľa neho členovia PS/Spolu, Za ľudí, KDH a ĽSNS nevystúpili v rozprave k odvolávaniu premiéra Pellegriniho ani minútu.

Pred hlasovaním mal rešpekt

Na Matovičove slová reagoval aj samotný premiér. Trdí, že hlasovanie o vyjadrení nedôvery dopadlo podľa očakávaní. Povedal to pred utorňajším výjazdovým rokovaním vlády v Giraltovciach, kde priletel vrtuľníkom, keďže predpoludním bol v parlamente.

"Netvrdím, že som išiel úplne pokojný, pretože nikdy neviete, čo sa môže stať, treba mať pred tým pokoru a rešpekt. Myslím, že hlasovanie dopadlo tak, ako sme očakávali a opozícia nenašla dostatok hlasov a si myslím, že nielen dostatok hlasov, ale aj tie dôvody neboli také, ktoré by mali dôvod na to, aby bola vyhlásená nedôvera predsedovi vlády. Bolo to jedno z tých najslabších zdôvodnení, aké som zatiaľ v mojej politickej kariére videl," uviedol Pellegrini.

Podľa Pellegriniho boli argumenty slabé

Schôdza, na ktorej chcela opozícia odvolať predsedu vlády, sa začala v piatok. Rozprava trvala viac ako desať hodín a skončila sa pred polnocou. Opozičným poslancom sa nepáči, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom.

Premiéra obhajovala len hŕstka koaličných poslancov. Za vládu vystúpil v pléne podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Matovič označil predsedu vlády za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič. Minister hospodárstva Peter Žiga Matovičovi povedal, že je to najslabšia schôdza, akú predseda hnutia zvolal. „Ani sa Vám nečudujem, pretože päť percent, ktoré máte podľa posledných prieskumov, je predsa potrebné nejako zvýšiť, tak prečo nie takýmto politickým divadielkom," uviedol.

Premiér pri svojej obhajobe v pléne povedal, že nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády. „Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali Vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň," uviedol Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok