Zanikol Jankovskej mandát v súlade s ústavou? Preskúma to výbor

TA3 SITA
10.9.2019 21:02

Bývala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská sa 27. júna vzdala mandátu poslankyne národnej rady. Upozornila na to poslankyňa Anna Zemanová zo SaS.

Zanikol Jankovskej mandát v súlade s ústavou? Preskúma to výbor
SITA/Marek Mrviš

Bez pozornosti médií

„V roku 2016 bola ako kandidátka Smeru zvolená do Národnej rady SR. Krátko na to bola vymenovaná za tajomníčku a odišla do vlády. Jej mandát však nezanikol, len ho za ten čas, čo bola na ministerstve spravodlivosti, vykonával náhradník. Po odchode z vládnej funkcie sa preto mala vrátiť naspäť do parlamentu. Keď som si o tom začala zisťovať viac, prišla som na to, že Jankovská sa do parlamentu vrátiť nemohla, pretože sa 27. júna poslaneckého mandátu vzdala. Potichúčky, bez pozornosti médií, týždne predtým, ako jej polícia zhabala mobil pre podozrenia z komunikácie s mafiánom Marianom K.," píše Zemanová na Facebooku.

Postup v zmysle rokovacieho poriadku parlamentu je taký, že informáciu o vzdaní sa mandátu prerokuje Mandátový a imunitný výbor NR SR. Informáciu potom parlament zoberie na vedomie. „Toto sa nestalo a Jankovskej mandát bez akejkoľvek pozornosti zanikol. Porušili sa tak pravidlá a som zvedavá, ako to Andrej Danko ako šéf parlamentu vysvetlí," dodala Zemanová.

Týka sa to aj Stromčeka a Kažimíra

Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky odvolala vláda SR na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála 4. septembra. Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta zaistili mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Okrem nej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Už bývalá štátna tajomníčka informovala o svojom odchode ešte v utorok 3. septembra. Zatiaľ nie je známe, kto ju nahradí. Zároveň avizovala, že sa vracia k výkonu povolania sudkyne.

Predseda parlamentu Andrej Danko požiadal Mandátový a imunitný výbor NR SR o posúdenie toho, či bol zánik spočívajúcich mandátov poslancov v súlade s Ústavou SR a zákonom o podmienkach výkonu volebného práva. Uviedol to hovorca Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník, podľa ktorého sa Danko v tejto veci už stretol s predsedom Mandátového a imunitného výboru NR SR Jurajom Blanárom. Dodal, že okrem poslankyne Jankovskej sa to týka aj zániku mandátov poslancov Viktora Stromčeka a Petra Kažimíra, obaja zo Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok