Zálohovanie vraj nie je cesta, SaS je proti plánom envirorezortu

TA3
9.9.2019 12:52

Opozičná SaS sa postavila proti plánom ministerstva životného prostredia, ktoré chce v rámci boj proti zamorením planéty plastami zaviesť zálohovanie PET fliaš. Boli by sme prví vo V4. SaS považuje návrh ministra Lászlóa Sólymosa za neefektívny a nepodložený.

Zálohovanie vraj nie je cesta, SaS je proti plánom envirorezortu
SITA/AP (ilu)

„Chceme dať zelenú čistejšiemu životnému prostrediu, ale zálohovanie nie je cesta. Je to veľmi drahé a neefektívne riešenie. Od tohto nápadu upustili aj v susednej Českej republike,“ uviedla poslankyňa SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová. Podľa Zemanovej môže byť zavedenie zálohovania kontraproduktívne voči avizovanej snahe ministerstva zvýšiť mieru recyklácie.

„Je možné, že ľudia prestanú triediť iné typy plastového a zber ostatných plastov sa výrazne predraží. Vôbec nemáme analýzy, ako sa budú spotrebitelia pri zálohovaní správať. Minister nepredložil žiadne relevantné dáta. Navyše, zálohovanú fľašu budú musieť občania vrátiť len neporušenú a nestlačenú,“ tvrdí Zemanová.

Tímlíderka strany pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová tvrdí, že navrhované opatrenie s veľkou pravdepodobnosťou poškodí tak výrobcov nápojov ako aj maloobchodníkov. „Zmena správania spotrebiteľov pri nakupovaní nápojov môže významne poškodiť potravinárov. Nevieme, do akej miery budú spotrebitelia ochotní nakupovať nápoje v zálohovaných fľašiach. Možno predpokladať významný pokles spotreby nápojov v zálohovaných obaloch. Ďalší negatívny dopad pocítia malé obchodné prevádzky, keďže zálohované fľaše sa budú povinne vykupovať len vo veľkých obchodoch, s rozlohou viac ako 300 metrov štvorcových,“ povedala Halgašová.

Zálohovanie jednorazových nápojových obalov by malo na Slovensku fungovať od roku 2022. Zákon, ktorý o tom hovorí, poslanci pred prázdninami posunuli do druhého čítania. Suma za zálohovanie by sa mala pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desať centov pri plechovkách. Proti zavedeniu zálohovania naopak vystupuje Zväz obchodu SR. Radšej by sa mal podľa neho zlepšovať súčasný systém, nie zavádzať nový.

Zálohovanie jednorazových nápojových obalov by malo na Slovensku fungovať od roku 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok