Dorian dorazil ku Kanade, spôsobil výpadky prúdu a zhodil žeriav

TA3 TASR
8.9.2019 07:27

Hurikán Dorian po miernom zoslabnutí opäť nabral na sile a dorazil k pobrežiu Kanady. Priniesol so sebou intenzívne zrážky a silný vietor so silou až 160 kilometrov za hodinu. Pre vyčíňanie živlu zostalo v provincii Nové Škótsko bez elektriny približne 300-tisíc ľudí.

Hurikán Dorian sprevádzaný vetrom s rýchlosťou až 155 kilometrov za hodinu, ktorý v noci na nedeľu zasiahol východné pobrežie Kanady, spôsobil rozsiahle záplavy a výpadky v dodávkach elektrickej energie. Búrka sprevádzaná intenzívnym dažďom a silným vetrom, ktorá udrela na pobrežie kanadskej provincie Nové Škótsko južne od jej metropoly Halifax, vyvolala vlny vysoké až 20 metrov.

V dôsledku vetra, ktorý poškodil stĺpy elektrického vedenia, sa bez dodávok elektrickej energie ocitlo viac ako 450.000 domácností. Na niektorých miestach namerali meteorológovia v Novom Škótsku až 100 milimetrov zrážok. V centre Halifaxu sa na rozostavaný bytový dom zrútil stavebný žeriav. "Hovoríme tu o veľmi nebezpečnej búrke," povedal Bob Robichaud z Kanadského centra pre hurikány.

Podľa meteorológov by sa mal Dorian "sprevádzaný ničivým vetrom a hustým dažďom" postupne presúvať na severovýchod, tesne minúť východnú časť Ostrova princa Eduarda a v nedeľu ráno miestneho času zasiahnuť západ provincie Newfoundland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok