Náhradník potrestaného Mazureka nastúpi aj do parlamentných výborov

TA3 SITA
4.9.2019 10:10

Nový zástupca Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Špánik v národnej rade nahradí Milana Mazureka aj v parlamentných výboroch. Uviedol to podpredseda ĽSNS Martin Beluský.

Náhradník potrestaného Mazureka nastúpi aj do parlamentných výborov
TASR/Jakub Kotian

Mazurek bol členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. „Očakávame, že si pán Špánik bude plniť svoje poslanecké povinnosti a zúčastňovať sa na všetkých rokovaniach a že sa zapojí do klubovej práce a bude pracovať na príprave nových zákonov," dodal Beluský. Najvyšší súd SR v utorok potvrdil vinu Mazureka v kauze jeho výrokov na adresu Rómov. Prišiel aj o poslanecký mandát.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v apríli 2018 uznal poslanca Milana Mazureka vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbu pleti a etnickej skupine a uložil mu trest 5 000 eur. Poslanec podľa súdu skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016 vyjadreniami na adresu Rómov.

Najvyšší súd SR v utorok potvrdil vinu poslanca a zároveň mu zvýšil peňažný trest z 5 000 eur na 10 000 eur. Ak by pokutu nezaplatil, náhradným trestom je šesť mesiacov väzenia. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je právoplatné. Podľa právneho poriadku dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec parlamentu odsúdený za úmyselný trestný čin, prichádza poslanec o svoj mandát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok