Premiér chce, aby sa vyvrátili podozrenia okolo sudcov a Jankovskej

TA3 TASR
3.9.2019 10:41

Všetky podozrenia, ktoré vyvolal zásah polície voči sudcom i štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej, treba vysvetliť a vyvrátiť. Premiér Peter Pellegrini to povedal po tom, čo sa stretol so šéfkou Súdnej rady Lenkou Praženkovou. Opozícia ho vyzvala, aby ukázal svoju silu.

So šéfkou Súdnej rady hovoril o aktuálnom dianí

Predseda vlády sa s predsedníčkou Súdnej rady SR stretol pre aktuálne dianie v justícii. V pondelok hovoril na túto tému s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Premiér tvrdí, že pozorne vníma medializované výroky oboch justičných predstaviteľov, že je potrebné dôkladne preveriť podozrenia, ktoré vyvolal zásah polície voči viacerým sudcom i štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti.

"Všetky tieto podozrenia je potrebné vysvetliť, vyvrátiť a vykonať všetky kroky na dôveru ľudí v slovenskú justíciu. Súdnictvo musí odolávať akémukoľvek ovplyvňovaniu a rozhodovať nestranne a v duchu spravodlivosti," vyhlásil Pellegrini. V prípade Jankovskej zopakoval slová, "či neustále sa predlžujúca situácia okolo jej osoby pomáha jej aj strane, ktorá ju do funkcie nominovala". Premiér deklaruje pripravenosť pokračovať v stretnutiach s relevantnými štátnymi orgánmi, ktoré môžu prispieť k čo najrýchlejšiemu objasneniu celého prípadu.

Národná kriminálna agentúra vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom Kočnerom. Jankovská komunikáciu poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla. Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Minister spravodlivosti po potvrdení väzieb na Mariana Kočnera podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gábor Gál demisiu.

Monike Jankovskej zadržali policajti mobilný telefón. Okrem nej mobily odobrali aj viacerým sudcom či prokurátorom. Údajne ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

SaS premiérovi a ministrovi: Ukážte silu

Strana Sloboda a Solidarita opätovne vyzvala premiéra Petra Pellegriniho a ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby ukázali váhu svojho slova a odvolali štátnu tajomníčku Jankovskú. „Peter Pellegrini by mal konečne ukázať, že nie je len bábkou v rukách Roberta Fica a konečne konať v prospech spravodlivosti Slovenska. Gábor Gál by tiež nemal len akože apelovať na Moniku Jankosvkú, aby odišla sama, ale naopak, mal by vyvinúť maximálne úsilie, aby táto skompromitovaná osoba nepošpiňovala jeho ministerstvo,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Najlepším riešením by však podľa liberálov bolo, keby Monika Jankovská sama nazbierala aspoň hŕstku svedomia a z postu štátnej tajomníčky by odišla sama. „Jej neustála prítomnosť na ministerstve je skutočným obrazom spravodlivosti na Slovensku, keď ‚naši ľudia‘ majú pocit, že sú tí nedotknuteľní. Slovensko naopak potrebuje ľudí na kľúčových miestach, ktorí aj svojou minulosťou dokazujú skutočný záujem o očistu spoločnosti,“ uzavrel poslanec Alojz Baránik.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok