Fotogaléria: Ľudia nahliadli do zákulisia NR SR, účasť prekvapila

TA3 SITA TASR
1.9.2019 17:08

Ľudia sa poslancov počas Dňa otvorených dverí v parlamente pýtali najmä na témy, ktoré sa ich dotýkajú v bežnom živote. Politici diskusiu vítajú, prekvapila ich najmä účasť a záujem občanov.

Fotogaléria: Ľudia nahliadli do zákulisia NR SR, účasť prekvapila
SITA/Alexandra Čunderlíková

Poslancov zahrnuli otázkami

"To najdôležitejšie je diskusia s ľuďmi. Na rozdiel od klasických politických diskusií, tieto diskusie s občanmi sú o vecných problémoch, o tom, čo ich naozaj trápi," skonštatoval poslanec za Smer-SD Erik Tomáš. Priblížil, že otázky občanov, sa týkali predovšetkým ich bežného života a tém, ktoré sa ich priamo dotýkajú. Priestory parlamentu navštívilo zhruba 10.000 ľudí. Potvrdil to riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Tomáš Kostelník.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák dodal, že aj ľudia majú takto možnosť stretnúť politikov. Obe strany si podľa jeho slov môžu vypočuť, čo si o niektorých veciach myslia. "Ten reálny kontakt je veľmi dôležitý," povedal. Účasť na DOD vníma pozitívne, potešil ho aj počet návštevníkov v klube SNS.

DOD v parlamente považuje predseda Mosta-Híd Béla Bugár za "trochu zbytočný". "Myslím si, že NR SR musí byť otvorená vždy pre občanov," zdôraznil. Poukázal na to, že mnoho ľudí čaká pred parlamentom v rade a nemusia sa stihnúť dostať dnu. Lepšie by podľa jeho slov bolo robiť to tak, ako sa to robí počas schôdzí, teda formou pravidelných organizovaných skupín. Pre návštevníkov však aj v klube Mosta-Híd pripravili program. Bugár zdôraznil, že v prvom rade ponúkajú informácie, týkajú sa podľa jeho slov aj návrhov zákonov z dielne Mosta-Híd. Prekvapila ho napríklad podpora zo strany návštevníkov, a to aj vzhľadom na výsledky predvolebných prieskumov.

Priniesli podnety a názory

Diskusiu s návštevníkmi uvítali aj opozičné poslanecké kluby. "Ľudia môžu pocítiť blízkosť práce poslanca, môžu sa pýtať niekedy aj ťažké otázky a tak to má byť. Poslanec musí vedieť odpovedať svojim voličom," povedal v súvislosti s DOD predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger, otázky ho podľa jeho slov neprekvapili.

"Ľudia majú možnosť spoznať sa s poslancami v nepracovný deň a popýtať sa ich na všetko možné," skonštatoval poslanec za SaS Jozef Rajtár s tým, že aj názory občanov sú podnetné a vždy sa z ich pohľadu na vec dá niečo naučiť. Podľa jeho slov ho prekvapil záujem ľudí o parlament a poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok