Tento deň patrí vám. Brány parlamentu sa otvorili pre verejnosť

TA3 SITA
1.9.2019 11:12

Ľuďom v Národnej rade Slovenskej republiky sa prihovorí koalícia aj opozícia. Týmito slovami Andreja Danka sa začal Deň otvorených dverí.

Šanca stretnúť ľudí, ktorých poznáme z televízie

„Byť predsedom parlamentu je nielen cťou, ale aj zodpovednosťou. Po štyroch rokoch musím povedať, že tu pracujú úžasní ľudia, ktorí pripravujú zákony, aby vám nimi pomohli," povedal návštevníkom parlament a dodal, že pri nástupe do svojej funkcie zaviedol, aby bola počas rokovania v budove prítomná čestná stráž. „Chcem poďakovať všetkým vojakom, ktorí tu stoja. Verím, že moji nástupcovia to nezrušia," dodal. Pri príležitosti Dňa Ústavy osobitne privítal na podujatí aj bývalého prezidenta Rudolfa Schustera.

Brány parlamentu boli otvorené do 17:00. „Tento deň patrí občanom. Prajem vám, aby ste stretli toho poslanca, ktorého chcete. Deň otvorených dverí má svoj význam, lebo tu máte možnosť stretnúť ľudí, ktorých poznáte z televízie," povedal v príhovore šéf parlamentu.

Prekvapil ich záujem

Počas Dňa otvorených dverí boli otvorené aj poslanecké kluby. „Našim priaznivcom rozdávame darčekové predmety, ale to najdôležitejšie je diskusia s ľuďmi. Narozdiel od politických diskusií je diskusia s ľuďmi o vecných problémoch, o tom, čo ich trápi. To je podľa mňa hlavný zmysel dňa otvorených dverí,“ povedal poslanec za Smer-SD Erik Tomáš.

Poslanec Jozef Rajtár (SaS) bol prekvapený, koľko ľudí má o parlament a poslancov záujem. „Diskusia s ľudmi je veľmi podnetná, lebo ľudia vidia veci z iného uhla pohľadu ako my z parlamentu. Vždy sa dá niečo naučiť a poučiť sa,“ vysvetlil.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eduard Heger uviedol, že deň otvorených dverí je dobrý nápad. „Ľudia môžu cítiť prácu poslanca. Niekedy sa pýtajú aj ťažké otázky, ale poslanec musí vedieť reagovať. Osobný kontakt je dôležitý,“ dodal Heger.

Šéf koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár považuje deň otvorených dverí za „trošku zbytočný". Parlament by mal byť podľa neho pre ľudí otvorený denne. „Keď je rokovanie pléna, vždy prijímame skupiny ľudí. Je to aj ich parlament, nielen parlament poslancov. Lepšie by bolo, keby sem pravidelne v normálny deň chodili tí, ktorí majú záujem. Napríklad zo škôl. Nahlásia sa a môžu prísť,“ povedal a dodal, že ho prekvapilo, koľko ľudí im povedalo, že musia vydržať a dostať sa do parlamentu. „Ale boli aj takí, čo povedali, že musíte vydržať, ale my volíme iných,“ uzavrel predseda Mosta-Híd.

Komiks či zásah elitných policajtov

Súčasťou programu boli napríklad slávnostný ceremoniál vztýčenia štátnej vlajky Slovenskej republiky pred budovou parlamentu či krst prvého edukatívneho komiksu o slovenskom parlamentarizme, v ktorom deti hravou a zábavnou formou spoznajú základné štátne orgány, ich právomoci a históriu. Už tradične otvorili aj rokovaciu sálu NR SR, Gremiálnu miestnosť, kanceláriu predsedu NR SR i poslanecké kluby.

Pre návštevníkov otvorili aj Bratislavský hrad, kde sprístupnili napríklad Reprezentačné priestory, v ktorých sa prijímajú významné návštevy na najvyššej štátnej úrovni. Tieto priestory slúžili na reprezentačné účely aj v minulosti. Využívala ich aj Mária Terézia. Areál parlamentu a Bratislavského hradu počas sviatku patril aj záchranným, či obranným zložkám, hasičom a aj policajtom, ktorí pripravili pre záujemcov bohatý program. Napríklad elitní policajti návštevníkom predvedli protiteroristický zásah.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok