Zaoberajte sa sudcami, ktorým zhabali mobily, vyzvali Súdnu radu

TA3 SITA
27.8.2019 15:58

Súdna rada by sa mala čo najskôr zaoberať medializovanými podozreniami z možného porušenia etických zásad niektorými sudcami. V súvislosti so zhabaním telefónov niekoľkých sudkýň políciou to skonštatovali hovorcovia združenia Za otvorenú justíciu Elena Berthotyová a Dušan Čimo.

Zaoberajte sa sudcami, ktorým zhabali mobily, vyzvali Súdnu radu
SITA/Karol Slezáček (ilu)

„Snahy zasahovať do práce polície, prokuratúry a súdov budú dovtedy, pokiaľ jednotlivci, ale aj organizovaný zločin budú na spoluprácu nachádzať v ich radoch spojencov. Každé takéto podozrenie je potrebné dôkladne vyšetriť," zdôraznili.

Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková sa obrátila na Úrad špeciálnej prokuratúry so žiadosťou o informácie týkajúce sa sudcov, ktorým polícia zadržala mobilné telefóny. Ako ďalej súdna rada informovala na svojej internetovej stránke, na základe získaných informácií zváži svoje ďalšie kroky a postupy v tomto prípade.

„Zároveň otvorí tému doteraz medializovaných informácií v rámci diskusie na riadnom zasadnutí súdnej rady, ktoré je naplánované na 23. septembra. Predsedníčka súdnej rady si v tejto súvislosti chystá súhrn zákonných krokov, ktoré by bolo možné v tejto situácii vykonať s ohľadom na aktuálny stav medializovaných káuz," informovala súdna rada.

Polícia v rámci vyšetrovania trestnej činnosti zaistila mobilný telefón štátnej tajomníčke na ministerstve spravodlivosti Monike Jankovskej. Okrem nej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide o Bystríka Paloviča, Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú a aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra. Sudkyňa Maruniaková pojednávala civilný spor, v rámci ktorého rozhodla, že exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia sú povinné podnikateľovi Marianovi Kočnerovi vyplatiť zmenku v hodnote osem miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok