Veľké oslavy SNP si v Banskej Bystrici vyžiadajú obmedzenia

TA3 SITA
27.8.2019 10:56

Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania sa uskutočnia v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta a budú ich sprevádzať aj obmedzenia. Ako informovali organizátori, súvisí to predovšetkým s bezpečnostnými opatreniami a s prípravou slávnostnej vojenskej prehliadky.

Veľké oslavy SNP si v Banskej Bystrici vyžiadajú obmedzenia
TASR/Branislav Račko

Uzavreté cesty a obmedzená MHD

Pre generálku vojenskej prehliadky bude od 19:00 do 7:00 v stredu 28. augusta uzatvorená cesta I/66, úplne vylúčená doprava bude aj 29. augusta od 9:00 do 22:00. V centre mesta bude v týchto dňoch obmedzené parkovanie a do niektorých ulíc bude počas osláv zákaz vjazdu. Počas nácviku aj osláv bude obmedzená aj mestská hromadná doprava, pričom trasy niektorých liniek budú upravené. V deň osláv 29. augusta bude MHD na linkách dotknutých uzáverou cesty I/66 fungovať formou kyvadlovej dopravy bez cestovných poriadkov. Autobusové prímestské a diaľkové linky budú premávať podľa upravených cestovných poriadkov. Všetky zmeny sú na webstránke dopravcov aj na stránke mesta.

Sprievodné programy osláv sa začnú v stredu 28. augusta na poludnie, keď odštartuje jazda cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Banskej Bystrice. Vojaci v dobových uniformách v sprievode historických vozidiel prejdú cez okolité obce a jazdu ukončia pri Pamätníku SNP. „Podarilo sa nám dostať telesné pozostatky neznámeho vojaka účastníka SNP, ktoré symbolicky uložíme do špeciálnej urny o 17:00 v pietnej sieni Múzea SNP,“ uviedol generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev s tým, že o 18:00 sa uskutoční slávnostný koncert v Štátnej opere, na ktorom budú odovzdané ceny Múzea SNP osobnostiam podporujúcim aktivity múzea.

Novinkou je vojenská prehliadka

Hlavná časť osláv sa začne vo štvrtok 29. augusta o 10. hodine preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym kladením vencov. Dopoludnie vyplnia príhovory najvyšších štátnych predstaviteľov. Novinkami tohtoročných osláv bude slávnostná vojenská prehliadka aj večerný galaprogram. Na prehliadke sa od 15:00 do 16:30 predstaví celkom 1 500 vojakov, viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Vo večerných hodinách od 20:30 pripravili organizátori galaprogram, v ktorom vystúpia slovenskí interpreti a umelecké súbory.

Pohodlnejšie a výhodnejšie sa na oslavy SNP dostanú návštevníci vlakom, 29. augusta sa do Banskej Bystrice z ktorejkoľvek vlakovej stanice na Slovensku dá cestovať za polovičnú cenu. "Cestujúci zaplatí len jednu cestu, lebo s opečiatkovaným cestovným lístkom na železničnej stanici Banská Bystrica - mesto alebo v pokladni Múzea SNP cestujete naspäť zadarmo," informuje Múzeum SNP.

Oslavy 75. výročia SNP v meste pod Urpínom organizuje Úrad vlády SR, ministerstvo kultúry, ministerstvo obrany, mesto Banská Bystrica a Múzeum SNP. Na bezpečnosť osláv bude dohliadať niekoľko stoviek policajtov, pričom polícia počas podujatia zriadi infolinku 0800 242 000, na ktorej môžu občania riešiť problémy súvisiace s bezpečnosťou. Vojenská polícia zriadi infolinku 0904 786 159 pre nahlasovanie škôd spôsobených vojenskou technikou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok