Pred veľkými oslavami SNP stihli poopravovať pamätníky i múzeá

TA3 SITA
26.8.2019 10:13

Obnovu pamätníkov a múzeí v Banskej Bystrici a jej okolí k 75. výročiu SNP stihli dokončiť pred oslavami. Informovalo o tom ministerstvo kultúry. Spolu 210 tisíc eur išlo na rekonštrukciu Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Rozšírili aj výstavné priestory Múzea SNP.

Pred veľkými oslavami SNP stihli poopravovať pamätníky i múzeá
SITA/Jakub Julény

Investovali do opráv

Múzeum pripravilo modernú multimediálnu výstavu SNP za približne 800-tisíc eur. V záhrade Chavivy Reik v areáli Múzea SNP opravili balustrády a všetky architektonické betónové prvky. Táto investícia si vyžiadala 25 tisíc eur. Ako ďalej konkretizoval Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, rozsiahlejšiu investíciu 220 tisíc eur si vyžiadala rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Pamätníka v Nemeckej.

Oslavy 75. výročia SNP sa v Banskej Bystrici uskutočnia v stredu 28. a vo štvrtok 29. augusta. Novinkou tohtoročných osláv bude okrem slávnostnej vojenskej prehliadky aj multimediálna výstava o SNP s videomapingom, teda s projekciou na budovy a večerný galaprogram. Sprievodné programy osláv sa začnú v stredu na poludnie, keď odštartuje jazda cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Banskej Bystrice.

Vojaci v dobových uniformách v sprievode historických vozidiel prejdú cez okolité obce a jazdu ukončia pri Pamätníku SNP. Presne o 12. hodine sa začne aj predaj tretej série nulovej eurobankovky Múzea SNP s motívom lietadla LI2, ktoré stojí pri pamätníku SNP. V pietnej sieni Múzea SNP o 17:00 symbolicky uložia do špeciálnej urny telesné pozostatky neznámeho vojaka, účastníka SNP. O 18:00 sa začne slávnostný koncert v Štátnej opere, na ktorom odovzdajú ceny Múzea SNP podporovateľom múzea.

Pripravili vojenskú prehliadku

Hlavná časť osláv sa začne vo štvrtok 29. augusta o 10:00 preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym kladením vencov. Dopoludnia vystúpia s príhovormi najvyšší predstavitelia štátu spolu s organizátormi a partnermi osláv. Novinkou bude slávnostná vojenská prehliadka od 15:00 do 16:30, na ktorej sa predstaví 1 500 vojakov rozdelených do vyše 35 celkov. Na prehliadke má byť viac ako 200 kusov vojenskej techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Večer od 20:00 pripravili organizátori galaprogram so slovenskými interpretmi a umeleckými súbormi. Celkový rozpočet osláv je podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej 3 148 000 eur. Viac ako tretina financií spojených s oslavami išla na rekonštrukčné práce v Múzeu SNP a jeho pobočkách.

Oslavy 75. výročia SNP v meste v Banskej Bystrici organizuje Úrad vlády SR, Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo obrany SR, mesto Banská Bystrica a Múzeum SNP. Podujatie si vyžiada už od utorka 27. augusta obmedzenia v doprave. Na bezpečnosť dohliadne niekoľko stoviek policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok