Prokurátori vysvetlili, ako to bolo s príkazom na zadržanie Bödöra

TA3 TASR
19.8.2019 13:49

Prokurátori UŠP sa na tlačovej besede, počas ktorej hovorili o novinkách vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyjadrili aj k medializovaným informáciám o zrušení príkazu na zadržanie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra na jeseň minulého roku.

Vedel to. Pred zadržaním sa mohol pripraviť

Jeden z prokurátorov hovoril o "zavádzajúcich informáciách" ohľadom príprav na zadržanie Norberta Bödöra. Príkaz na jeho zadržanie skutočne po krátkom čase zrušili. Dôvodom bolo, že zistili, že Bödör má informácie o úkonoch a mal čas sa na ne pripraviť. Úniky informácií boli podľa prokurátorov aj dôvodom, prečo sa v januári tohto roku zúžil počet príslušníkov vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberá vraždou Kuciaka. 

Poslankyňa a predstaviteľka vznikajúcej strany Za ľudí Veronika Remišová považuje prístup prokuratúry k nitrianskemu podnikateľovi Bödörovi za zvláštny. Prokurátori podľa jej slov potvrdili dostatok zákonných dôvodov na domovú prehliadku a zadržanie Bödöra. "Avšak o plánovanom úkone sa dozvedel, preto ho zrušili," podotkla s tým, že je nutné sa pýtať, či neexistuje ohrozenie vyšetrovania z jeho strany.

Matovič: Vyzývame na vysvetlenie prepojení

Na tlačovú besedu reagovalo aj opozičné hnutie OĽANO, podľa ktorého prokurátori definitívne potvrdili úzku spoluprácu polície s mafiou. Norbert Bödör z policajných zdrojov dopredu vedel o tom, že ho plánujú zadržať, na políciu preto vraj zo strachu z hanby prišiel sám. "Obzvlášť znepokojujúce na tom je, že Bödör má väzby na políciu aj po tom, ako jeho švagor a nádejný kandidát Smeru v parlamentných voľbách Tibor Gašpar skončil vo funkcii policajného prezidenta," vyjadril sa predseda OĽANO Igor Matovič s tým, že Gašpar odišiel z funkcie prezidenta v máji 2018 a Bödör sa k informáciám o svojom zadržaní dostal v decembri toho istého roku.

"Preto vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú a prezidenta policajného zboru Milana Lučanského, aby čo najskôr vysvetlili prepojenia polície s Bödörom, a tiež aké opatrenia urobili preto, aby im zamedzili," dodal Matovič. "Nezávislá práca orgánov činných v trestnom konaní bude mimoriadne dôležitá. Ako dnes informovali prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, informácie o trestných konaniach sa týkajú aj predstaviteľov štátu. Budeme dôsledne sledovať priebeh vyšetrovania, aby sa verejnosť výsledky ich práce dozvedela čím skôr," uzavrel tieňový minister vnútra za OĽANO Gábor Grendel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok