V prípade Kuciak vyšetrujú aj trestnú činnosť predstaviteľov štátu

TA3 SITA TASR
19.8.2019 11:19

Úrad špeciálnej prokuratúry informoval o posunoch v ostro sledovanej kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Informácie poskytli dvaja dozoroví prokurátori. Hovorili o tom, že komunikácia Mariana Kočnera obsahuje desaťtisíce správ, o blížiacej sa obžalobe pre skupinku Aleny Zsuzsovej aj o "závažnej protispoločenskej a protiprávnej činnosti" predstaviteľov štátnych orgánov.

Ďalšiu vraždu zmarilo len zadržanie

"Vyšetrovanie je vykonávané bez akýchkoľvek prieťahov," začal jeden z prokurátorov, ktorých kamery nesnímali do tváre. Hovoril o objednávkach vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a právnika Daniela Lipšica. K Šufliarskeho vražde malo dojsť na jeseň 2018. Vražda sa podľa prokurátora neuskutočnila len z dôvodu, že skupinku okolo Aleny Zsuzsovej zadržali. Úrad špeciálnej prokuratúry však zatiaľ nemá presvedčivé dôkazy o tom, že si Kočner objednal vraždy prokurátorov a advokáta. Podľa prokurátorov ide o otvorenú otázku.

Skupina je podozrivá zo spáchania najmenej štyroch vrážd a objednávky troch ďalších vrážd, čo tento prípad robí "výnimočným v dejinách slovenskej kriminalistiky".

Obžaloba v najbližších týždňoch

Obvinení sú vo väzbe do novembra 2019, jej predĺženie však zrejme nebude potrebné. Obžalobu na Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka, Tomáša Szabóa a Zoltána Andruskóa v prípade vraždy novinára by mohli vzniesť v priebehu najbližších týždňov do 27. novembra. Kuciaka a Kušnírovú mal zastreliť Miroslav Marček. Takto to vychádza podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na základe vyšetrovania.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ vraždy: M. Kočner

Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová

Údajný sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou: Zoltán Andruskó

Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó

Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček

Napriek mimoriadnym opatreniam vraj dochádza neustále k spochybňovaniu vyšetrovania zo strany politikov a médií. Prokurátor odmietol, že ide o politikárčenie a považuje to za nemiestne. Spochybňovanie vyvoláva otázku, komu a načo má poslúžiť, keďže orgány činné v trestnom konaní podľa prokurátora vynakladajú pri vyšetrovaní mimoriadne úsilie.

Trestná činnosť predstaviteľov štátu

V rámci vyšetrovania vyšetruje ÚŠP aj trestnú činnosť predstaviteľov štátnych a justičných orgánov. Prokurátor ÚŠP to povedal na tlačovej konferencii v Pezinku s tým, že o nej získali vážne poznatky. Prokurátor ÚŠP odmietol špecifikovať konkrétnych predstaviteľov, avšak neskôr spresnil, že išlo o predstaviteľov štátnych a justičných orgánov. 

„Nikdy som nepodľahol žiadnym vplyvom a v tomto mienim pokračovať aj do budúcnosti,“ povedal na margo svojej nezávislosti jeden z dvoch dozorujúcich prokurátorov vraždy Kuciaka. Ďalej uviedol, že opakovane upozorňoval na to, že sa budú stupňovať snahy spochybňovať ich osoby ako členov vyšetrovacieho tímu. Ako dôvod uviedol fakt, že v rámci vyšetrovania sa dozvedeli poznatky a získali dôkazy o "závažnej protispoločenskej a protiprávnej činnosti ďalších osôb, vrátane predstaviteľov štátnych orgánov". Ďalej prokurátor ÚŠP spresnil, že práve tieto osoby z prostredia štátnych orgánov majú dôvodný záujem na tom, aby spochybnili členov vyšetrovacieho tímu, a aj dôkazy, aby zmarili objektívne vyšetrovanie ich činnosti.

Jeden z prokurátorov hovoril aj o "zavádzajúcich informáciách" ohľadom príprav na zadržanie Norberta Bödöra. Príkaz na zadržanie nitrianskeho podnikateľa na jeseň minulého roku zrušili. Dôvodom podľa prokurátorov bolo, že dostali informáciu, že Bödör má informácie o úkonoch a mal čas sa na ne pripraviť.

Zavraždili ich v rodinnom dome

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu, archeologičku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači vo februári 2018 výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za ich vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinených bolo dosiaľ päť osôb. Vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha. Udalosť napokon vyústila v bezprecedentné protesty, ktoré znamenali rekonštrukciu vlády, odstúpenie Roberta Fica ale aj výmenu vo vedení polície.

Kuciak bol investigatívnym novinárom, ktorý sa venoval aj údajnému prepojeniu podsvetia na najvyššie posty v krajine. Písal napríklad o talianskej mafii na východe Slovenska i podnikaní Mariana Kočnera. Kočnera z objednávky vraždy obvinili v marci. Dôvodom, prečo si mal vraždu objednať, bola podľa Úradu špeciálnej prokuratúry "jeho novinárska činnosť".

V poslednom období začali médiá zverejňovať časti šifrovanej komunikácie Kočnera a jeho "volavky" Aleny Zsuzsovej. V správach písal o svojich kontaktoch na vládnych politikov, aj o svojom údajnom veľkom vplyve. Posledná zverejnená komunikácia z aplikácie Threema sa napríklad týka toho, že chcel "vybaviť" na Najvyššom súde oslobodenie. Ľudová strana Naše Slovensko mala byť podľa podnikateľa zárukou pre záchranu vlády Roberta Fica.

Zbraň, ktorou zastrelili Kuciaka a jeho snúbenicu, zatiaľ orgány činné v trestnom konaní nenašli, zaistili len jej hlaveň. Vedia však, kto ju zabezpečil a kto ju upravil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok