Prímerie vydržalo krátko. Saudskoarabská koalícia zaútočila na Aden

TA3 TASR
11.8.2019 10:20

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia zasiahla v nedeľu v jemenskom meste Aden na podporu medzinárodne uznanej vlády susednej krajiny po tom, ako ho deň predtým ovládli tamojší separatisti.

Západom podporovaná koalícia sunnitských moslimských krajín oznámila, že podnikla útoky v oblasti, z ktorej vychádza "priama hrozba" pre vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorá dočasne sídli v Adene, prístavnom meste v južnom Jemene. Bližšie však nespresnila charakter zásahu ani jeho cieľ. Podľa oznámenia išlo "len o prvú operáciu" a budú nasledovať ďalšie, ak sa separatisti nestiahnu. Koalícia predtým pod hrozbou vojenského zákroku žiadala stiahnutie separatistov z vojenských základní, ktoré obsadili, a zastavenie bojov. Separatisti následne oznámili, že budú dodržiavať prímerie.

Boje v Adene vypukli v stredu 7. augusta po tom, ako jeden zo separatistických politických vodcov vyzval na zvrhnutie vlády Hádího. Ten sa zdržiava v susednej Saudskej Arábii od roku 2014, keď hlavné mesto krajiny Saná obsadili šiitskí povstalci. Počas štyroch dní ťažkých bojov v Adene zahynulo vyše 70 ľudí, medzi ktorými boli aj civilisti. V sobotu separatistické milície, brigády al-Hizám, obsadili už bez odporu aj prezidentský palác.

Obsadenie Adenu separatistami, ktorých podporujú Spojené arabské emiráty, je vážnou hrozbou pre jednotu saudskoarabskej koalície, dosiaľ zameranej na boj proti Iránom podporovaným šiitským povstalcom - húsíom - v jemenskej občianskej vojne. Protipovstalecká koalícia vedená Rijádom stojí za prezidentom Hádím, avšak jeden z jej členov, Spojené arabské emiráty, zároveň poskytuje podporu a výcvik separatistom. Tí sa usilujú o nezávislosť južného Jemenu, boli však súčasne dôležitou zložkou koalície proti húsíom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok