Masakra na vojenskej prehliadke, útočníci použili dron aj auto

TA3 TASR
1.8.2019 11:34

Útok na vojenskú prehliadku v jemenskom meste Aden si vyžiadal vyše 50 obetí a desiatky zranených. Atentátu predchádzalo hlásenie o samovražednom útoku na tamojšie policajné veliteľstvo, pri ktorom zomrelo 11 ľudí a ďalší sa zranili. Šiíti údajne vypáli aj raketu dlhého doletu na dôležitý vojenský cieľ na východe Saudskej Arábie.

K útoku v Adene, kde sídli medzinárodne uznávaná jemenská vláda, sa prihlásili šiitskí povstalci zvaní húsíovia. Ich hovorca vo zverejnenom tlačovom vyhlásení uviedol, že na prehliadku bezpečnostných zložiek zaútočili dronom a balistickou strelou.

K druhému útoku došlo na policajnú stanicu v adenskej oblasti Šajch Usmán. Samovražedný atentátnik vošiel s vozidlom naloženým výbušninami do brány policajnej stanice krátko pred raňajším nástupom policajtov do služby. Usmrtil pritom troch policajtov a zranil 20 ľudí vrátane troch civilistov. K útoku sa zatiaľ nik neprihlásil.

Vojna medzi odbojnými šiitmi a vojakmi vernými sunnitskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa v Jemene vystupňovala v roku 2015, keď najvyšší štátny predstaviteľ ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v krajine zasahovať koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok