Už pociťujú následky brexitu. Britská ekonomika nečakane klesá

TA3 TASR
9.8.2019 10:51

Britská ekonomika v 2. kvartáli nečakane klesla. To bola jej prvá kontrakcia za vyše 6 rokov. Brzdou bol predovšetkým výrobný sektor, na ktorý má negatívny vplyv neistota okolo brexitu.

Už pociťujú následky brexitu. Britská ekonomika nečakane klesá
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Hrubý domáci produkt sa za tri mesiace od apríla do júna medzikvartálne znížil o 0,2 %, uviedol britský štatistický úrad ONS. Ekonómovia počítali so stagnáciou. V prvých troch mesiacoch HDP ešte stúpol o solídnych 0,5 %. Libra po zverejnení správy ONS o vývoji HDP oslabila na 1,2096 USD/GBP.

Jednou z hlavných príčin negatívneho vývoja bolo, že firmy čerpali zásoby, ktoré nahromadili pred 29. marcom, čo bol pôvodne stanovený dátum brexitu. Objem zásob padol o 4,4 miliardy GBP (4,78 miliardy eur), čo skresalo HDP o 2,15 percentuálneho bodu.

Ďalším negatívnym faktorom bolo to, že automobilky presunuli letné odstávky na apríl, aby sa vyhli potenciálnym prerušeniam po brexite, ktorý sa mal uskutočniť na konci marca. Produkcia výrobného sektora v 2. kvartáli v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi padla o 2,3 %, čo bolo najviac od začiatku roka 2009. Medziročné tempo expanzie HDP sa v 2. kvartáli spomalilo na 1,2 % z 1,8 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok